Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 26. 10:34

A VIA elvesztheti a legnagyobb tajvani chipsetgyártó címét

[Digi Times] A tajvani Market Intelligence Center (MIC) szerint a VIA hamarosan elvesztheti a legnagyobb tajvani chipsetgyártóknak járó virtuális serleget, ugyanis ha az AMD piaci részesedése tovább csökken, valószínűleg a SiS eladásai felülmúlják a VIA-ét.

[Digi Times] A tajvani Market Intelligence Center (MIC) szerint a VIA hamarosan elvesztheti a legnagyobb tajvani chipsetgyártóknak járó virtuális serleget, ugyanis ha az AMD piaci részesedése tovább csökken, valószínűleg a SiS eladásai felülmúlják a VIA-ét.

Az AMD az utóbbi negyedévek során folyamatosan vesztett piaci részesedéséből, mint ahogy az AMD processzorokhoz szánt chipkészletek legnagyobb szállítója, a VIA is. Eközben a hivatalos Intel-licenccel rendelkező SiS eladásai folyamatosan nőttek, a MIC szerint a két cég piaci részesedése egyaránt 20 százalék körül alakul, de egyelőre a VIA vezet.

Azonban ha az AMD a harmadik és a negyedik negyedév során nem tud új, vonzó termékekkel előállni és jelentősen növelni a piaci részesedését, a MIC szerint a VIA részesedése a chipkészletek piacán akár 15 százalék alá is eshet. Mint ismeretes, a vállalat Pentium 4 processzorokhoz szánt lapkakészletei nem rendelkeznek az Intel licencével, így a legnagyobb alaplapgyártók nem használják azokat termékeikben.

Eközben mind a SiS, mind pedig a VIA komoly nyomás alatt áll, hiszen a második félév során az Intel jelentősen csökkenteni fogja chipkészleteinek árát. Szakértők szerint az augusztusra és szeptemberre tervezett árcsökkentések mind a VIA, mind pedig a SiS üzletmenetére komoly hatással lehetnek.

A VIA szempontjából az Intel új, Socket478 kivitelű Celeron processzorai jelentik a legnagyobb fenyegetést, ugyanis a tajvani gyártó bevételeinek jelentős részét adják a "régi" Socket370 kivitelű Celeron és Pentium III processzorokkal kompatibilis chipkészletek, amelyek nyilvánvalóan nem működnek együtt az új Celeronokkal. Az AMD processzorokhoz szánt chipsetek piacán pedig egyre erőteljesebb vetélytársakkal kell szembenéznie a VIA-nak.

A Pentium 4 processzorokhoz szánt chipsetek piacán az Intel már nemcsak a legfelső és középkategóriás szegmensekben van jelen, hanem i845GL lapkakészlete révén az alsó árkategóriás is célba vette, ráadásul a hírek szerint az év második felében még egy új olcsó Intel chipkészlet, az 533 MHz-es front side buszt is támogató i845GV megjelenése is várható.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.