Szerző: Barna József

2002. július 25. 21:28

Egy népszerű linuxos portál lehúzza a rolót

[CNET] A Linux operációs rendszer és a szabad szoftverek világának híreiről tudósító LWN.net , minthogy a lap fenntartásához szükséges napi költségeket az üzemeltetők már nem tudták tovább biztosítani, augusztus 1-jén lehúzza a rolót. Az oldalon található drámai üzenet szerint az LWN számos módot keresett a napi üzletmenet finanszírozására, azonban mint írják: az LWN által ajánlott tartalom nem tartozik azok közé, melyekért a piac jelenleg hajlandó lenne fizetni. Ezért a jövő heti LWN Weekly Edition lesz a lap utolsó száma.

[CNET] A Linux operációs rendszer és a szabad szoftverek világának híreiről tudósító LWN.net, minthogy a lap fenntartásához szükséges napi költségeket az üzemeltetők már nem tudták tovább biztosítani, augusztus 1-jén lehúzza a rolót. Az oldalon található drámai üzenet szerint az LWN számos módot keresett a napi üzletmenet finanszírozására, azonban mint írják: "az LWN által ajánlott tartalom nem tartozik azok közé, melyekért a piac jelenleg hajlandó lenne fizetni. Ezért a jövő heti LWN Weekly Edition lesz a lap utolsó száma."

A lap Linux Weekly News néven 1998 januárjában indult, abban a hónapban, amikor a Netscape Communications nyilvánossá tette a Netscape forráskódját. E lépés felkeltette az üzleti világ érdeklődését is a Linux és más nyílt forráskódú projektek iránt. Azonban nem sokkal a Red Hat és a VA Linux tőzsdei bevezetése után a befektetők kezdtek elmaradozni, ami nemcsak a cégeket, hanem az időközben rendkívül népszerűvé vált szabad szoftverek világának eseményeiről tudósító lapokat is hátrányosan érintette.

Az LWN is finanszírozási nehézségekbe ütközött. Amint az az oldalon olvasható: "Számos módon igyekeztünk pénzt szerezni, ezek legsikeresebbike az olvasói hozzájárulások gyűjtése volt. Azonban így a szükséges összegeknek a töredékét sem sikerült felhajtanunk. Más lehetőségeket (például az előfizetést) is megvizsgáltunk, de ezek csekély reménnyel kecsegtetnek, míg annál több ellenérzést szülnek." A lap egyes részei átalakítás után tovább élnek, az LWN azonban lehúzza a rolót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról