Szerző: Barna József

2002. július 23. 15:08

Karácsonyi meglepetés: Hyper-Threading technológiával ellátott Intel Pentium 4 processzor 3,06 GHz-en !

A birtokunkba jutott legfrissebb processzor-útitervek tanúsága szerint az Intel még az idei negyedik negyedévben piacra dobja 3,06 GHz-en üzemelő, asztali számítógépekbe szánt Pentium 4 processzorát. Az internet-szerte korábban olvasható bizonytalan pletykák is erről szóltak, majd ezeket erősítette meg Paul Otellini, az Intel elnöke a cég második pénzügyi negyedéves eredményeinek közzétételekor. Mint hangsúlyozta: semmi akadályát nem látja annak, hogy a karácsonyi bevásárlási szezonra piacon legyen a Pentium 4 processzor 3 GHz-es változata.

[HWSW] A birtokunkba jutott legfrissebb processzor-útitervek tanúsága szerint az Intel még az idei negyedik negyedévben piacra dobja 3,06 GHz-en üzemelő, asztali számítógépekbe szánt Pentium 4 processzorát. Az internet-szerte korábban olvasható bizonytalan pletykák is erről szóltak, majd ezeket erősítette meg Paul Otellini, az Intel elnöke a cég második pénzügyi negyedéves eredményeinek közzétételekor. Mint hangsúlyozta: semmi akadályát nem látja annak, hogy a karácsonyi bevásárlási szezonra piacon legyen a Pentium 4 processzor 3 GHz-es változata.

Arról azonban nem szólt a fáma, hogy a már karácsonykor is megvásárolható 3,06 GHz Pentium 4 egyben az első olyan asztali processzor lesz, amelyik támogatja a Hyper-Threading technológiát. Amint arról korábban többször beszámoltunk, az Intel Hyper-Threading technológiája a szimultán többszálú (SMT) végrehajtás egyik sokat ígérő implementációja. Ennek lényege, hogy két architekturális állapotot alakítottak ki a processzormagban egyes erőforrások (pl. regiszterek) számának megduplázásával, aminek köszönhetően a CPU két logikai processzornak látszik az operációs rendszer felé. Így az két független szálat, folyamatot képes futtatni egy időben, igaz, ezek versengenek a változatlan számú végrehajtó egységekért. Az Intel szerint csupán e technológia alkalmazásával 30%-os teljesítménynövekedés érhető el optimalizált alkalmazások futtatása során. Eddig e technológia kizárólag a munkaállomásokba és szerverekbe szánt Pentium 4 Xeon processzorokban volt elérhető.

Korábban úgy lehetett sejteni, hogy a Hyper-Threading technológia bevezetése az asztali processzoroknál csupán a 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott, és legkorábban 2003 második negyedévében esedékes Prescott magos Pentium 4-ben várható. Úgy tűnik azonban, hogy a cég jelentősen gyorsít korábbi ütemtervén, és már a 0,13 mikronos gyártástechnológiával előállított Northwood mag esetében is aktiválja az egyébiránt minden jelenlegi processzorban megtalálható funkciót.

Az Intel az új modell mellé természetesen az i850E lapkakészletet ajánlja. A 3,06 GHz-es Pentium 4 pontos ára egyelőre nem ismert, de várhatóan a termék az éppen aktuális leggyorsabb processzornak kijáró 637 dolláros áron debütál majd.

Továbbá hivatalos forrásból igazolást nyert az az információ is, mely szerint a cég még ebben a negyedévben piacra dobja 2,6, 2,66 és 2,8 GHz-es Pentium 4 processzorát. Az előzetes információk szerint a 2,8 GHz-es Pentium 4 637 dolláros, míg a 2,66 és 2,6 GHz-es változatok 562 dolláros áron lesznek megvásárolhatóak (1000 darabos közvetlen megrendelés esetén) bejelentésüket követően, miközben a 2,53 GHz-es változat ára 243 dollárra mérséklődik. Érdeklődésre tarthat számot továbbá, hogy a cég szeptember 1-jén jelentősen csökkenti alacsonyabb órajelű Pentium 4 processzorainak árát is.

Szólj hozzá a fórumban!

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.