:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 19. 08:44

Tovább növekedett a Transmeta vesztesége, a vállalat megválik dolgozóinak 40 százalékától

Az alacsony fogyasztású Crusoe processzorariról ismert Transmeta a vártnál nagyobb veszteségről számolt be, miközben forgalma 28 százalékkal csökkent. A cég bejelentette, hogy a közeljövőben megválik alkalmazottjainak 40 százalékától

Az alacsony fogyasztású Crusoe processzorariról ismert Transmeta a vártnál nagyobb veszteségről számolt be, miközben forgalma 28 százalékkal csökkent. A cég bejelentette, hogy a közeljövőben megválik alkalmazottjainak 40 százalékától

A Transmeta második negyedéves forgalma 7,5 millió dollár volt, szemben az elző év azonos időszakában elért 10,5 millió dollárral. A cég nettó vesztesége 35,6 millió dollár, azaz részvényenként 27 cent volt, szemben tavalyi második negyedévben elért 30,9 millió dolláros, vagyis részvényenkénti 23 centes veszteséggel.

Az egyszeri költségek leszámításával adódó pro forma veszteség 25,3 millió dollár, azaz részvényenként 19 cent volt, szemben a tavalyi év második negyedévében elért 17,8 millió dolláros, azaz részvényenkénti 14 centes veszteséggel. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők átlagosan részvényenkénti 18 centes veszteségre számítottak.

A vállalat képviselői közölték, hogy a költségek csökkentése érdekében elbocsátanak 200 alkalmazottat, vagyis a dolgozók mintegy 40 százalékát. A Transmeta az elbocsátásoktól negyedévenként 20 millió dolláros költségmegtakarítást vár. A végkielégítések és az elbocsátásokkal kapcsolatos más kiadások a következő negyedévben 4-4,5 millió dollárt tesznek majd ki -- jelentette be a cég.

A kaliforniai vállalat az idei pénzügyi év negyedik negyedévére várja, hogy a költségcsökkentés hatásai érezhetőek legyenek és arra számít, hogy a következő év negyedik negyedévére már nyereségesen tud működni.

A Transmeta ezen felül bejelentette, hogy nem dobja piacra TM6000 következő generációs 128 bites SoC (system on chip) architektúráját, amely elsősorban elődjeinél alacsonyabb fogyasztása, 1 GHz-es órajele és a Code Morphing szoftver 5.x-es változata révén különböztethető meg a jelenlegi modellektől. A TM6000 fejlesztése helyett a vállalat mérnökei a jelenlegi csúcsmodell TM5800 teljesítményének javításán dolgoznak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.