Szerző: Barna József

2002. július 17. 19:24

Az IBM elkészítette a DB2 adatbázis-kezelő x86-64-re portolt változatát?

A német ct magazin értesülései szerint az IBM befejezte a DB2 adatbázis-kezelő szoftver portolását az AMD nyolcadik generációs Athlon és Opteron processzorára.

A német c't magazin értesülései szerint az IBM befejezte a DB2 adatbázis-kezelő szoftver portolását az AMD nyolcadik generációs Athlon és Opteron processzorára.


Fotó: c't

A lap arról is beszámol, hogy noha a négyprocesszoros Opteron rendszerek prototípusai jelenleg csupán 1,1 GHz-en futnak, ezek alapján is lehet következtetni az AMD jövő év első félévében megjelenő rendszereinek adatbázis-feldolgozó teljesítményére. Becslések szerint a négyprocesszoros Opteron rendszer DB2 futtatása esetén 40%-kal jobb teljesítményt nyújt majd, mint a négyprocesszoros Intel Pentium 4 Xeon szerverek. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a lap nem említi, hogy milyen sebességű Pentium 4 Xeon rendszerrel összehasonlítva várható ez az eredmény.

Amennyiben a hír igaz, könnyen elképzelhető, hogy az Opteron piaci megjelenésének idejére az x86-64 utasításkészletre portolt linuxos DB2 már elérhető lesz. Ez pedig jelentős mértékben segítheti a platform elterjedését.

Amint arról beszámoltunk, a Gartner által májusban kiadott jelentés szerint az IBM a DB2 sikerének köszönhetően tavaly -- ha csupán kevéssel is, de -- megelőzte az Oracle-t az adatbázis-kezelő szoftverek forgalma tekintetében. A dokumentum arról számolt be, hogy az Informix felvásárlásával is piaci pozícióit erősítő IBM jövedelme e piacon 4,3%-kal 3,06 milliárd dollárra növekedett tavaly, ami egyben 34,6%-os piaci részesedést jelent a 2000-es 33,7%-hoz képest.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.