Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 16. 16:21

Az NVIDIA bejelentette nForce2 chipkészleteit, az első alaplapok szeptemberre várhatók

Az NVIDIA a Platform Conference rendezvény keretében bejelentette nForce2 alaplapi chipkészleteit, amelyet nemcsak játékosoknak, hanem irodai felhasználóknak is ajánl.

Az NVIDIA a Platform Conference rendezvény keretében bejelentette nForce2 alaplapi chipkészleteit, amelyet nemcsak játékosoknak, hanem irodai felhasználóknak is ajánl.

Az nForce2 két különféle northbridge és southbridge chipet tartalmaz, így összesen négy konfigurációban használható attól függően, hogy az alaplapgyártó adott terméke mely piaci szegmenst célozza. A kétcsatornás "DualDDR" memóriavezérlővel -- amely DDR400 memória használatával 6,4 Gbyte/sec sávszélességet biztosít -- és AGP 8X felülettel rendelkező northbridge integrált GeForce4 MX grafikus maggal, vagy anélkül készül. Az nForce2 immáron legfeljebb 3 Gbyte (DDR266/333/400) memóriát támogat, kétszer annyit, mint elődje.

A GeForce4 MX nemcsak magasabb teljesítményű elődjénél (GeForce2 MX), hanem már támogatja az Accuview anti-aliasinget, illetve az nView többmegjelenítős technológiát is. Ha hihetünk a híreknek, egyes alaplapgyártók olyan termékekkel is jelentkeznek majd, amelyeken gyárilag két videcsatlakozó (VGA és DVI, VGA és S-Video, stb.) kap helyet.

A southbridge (MCP) is teljesen megújult, sőt, mondhatni megduplázódott. Az nForce2 két különféle southbridge chippel rendelkezik amelyek közül az MCP (media and communications processor) elsősorban a kedvező ár/teljesítmény szem előtt tartó vásárlók igényeit hivatott kielégíteni, az MCP-T chipet ezzel szemben az otthoni irodákba, illetve csúcskategóriás játékok futtatásához tervezett számítógépekhez ajánlja az NVIDIA. A northbridge és southbridge chipeket továbbra is 800 Mbyte/sec sebességű HyperTransport busz köti össze.

Mindkét MCP támogatja az ATA 33/66/100/133 perifériákat, hat USB2.0 eszköz kezelésére képes, és három FireWire eszköz csatlakoztatható hozzá. Érdekesség, hogy az MCP-ből eltűnt a Dolby Digital 5.1 támogatás, csupán egy "sima" AC'97 audiovezérlő maradt.

A térhangzás élményét csupán az MCP-T chip és a "SoundStorm" névre hallgató bővítőkártya produkálja, amely S/PDIF kimenet mellett hatcsatornás hangszórócsatlakozóval, valamint számos (TV, CD, mikrofon, stb.) bemenettel rendelkezik. Az MCP-T és a SoundStorm képességeit demonstrálandó az NVIDIA egy MP3 állományt is kiadott, amely a vállalat szerint valódi 5.1 csatornás térhangzást produkál -- természetesen a megfelelő hardveren lejátszva.

Az MCP-T ezen felül két 10/100 Ethernet-vezérlővel és hardveres internet-megosztási képességgel is elláttak a tervezők. Az NVIDIA várakozásai szerint a két hálózati vezérlő jelenléte az nForce 2-re épülő számítógépeket ideálissá teszi otthoni szerver feladatok ellátására.

Az nForce2 chipek sorozatgyártása augusztusban kezdődik. Az első nForce2 chipkészletes alaplapok az ABIT, ASUS, Chaintech, EPoX, Leadtek, MSI, Shuttle és a Soltek kínálatában lesznek fellelhetők, azonban a piaci megjelenésük legkorábban szeptemberre várható.

Szólj hozzá a fórumban!

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról