Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 16. 11:04

A Microsoft eltávolította weboldaláról a Java virtuális gépet telepítő szolgáltatást

[CNET] Pár héttel a Windows XP Service Pack 1 megjelenése előtt a Microsoft eltávolította weboldaláról a Java virtuális gépet telepítő szolgáltatást.

[CNET] Pár héttel a Windows XP Service Pack 1 megjelenése előtt a Microsoft eltávolította weboldaláról a Java virtuális gépet telepítő szolgáltatást.

A vállalat múlt hét végén szüntette be az "install-on-demand" szolgáltatást, 30 nappal azután, hogy közölte, a Windows XP Service Pack 1-nek része lesz a Java, de 2004-től a platformfüggetlen alkamazási környezet támogatása végleg kimarad a Windowsból.

A Microsoft képviselője szerint jogviták miatt volt szükséges az ineternetes telepítőszolgáltatás leállítására. Egy 2001-es megállapodás értelmében a Microsoft engedélyt kapott a Suntól a Java virtuális gép disztribúciójára, azonban a Sun szerint ez nem terjed ki az internetes letöltésre. Bár a Microsoft ezzel az állásponttal nem ért egyet, a viták elkerülése érdekében leállította a szolgáltatást -- mondta Jim Cullinan, a Windows vezető termékmenedzsere.

"Nem akartunk újabb vitás kérdést a folyamatban levő perben, ezért úgy határoztunk, megszüntetjük a probléma okát" -- mondta Cullinan. Mivel a Windows-felhasználók túlnyomó többsége már amúgy is redelkezik a Java virtuális géppel, a szolgáltatás megszüntetése csak keveseket érint majd. "Véleményünk szerint nem lesz nagy hatása a felhasználókra, de ha mégis, elnézést kérünk" -- mondta Cullinan.

A Java virtuális gép továbbra is letölthető az internetről, azonban nem a Microsoft oldaláról, hanem például a Sun webhelyéről. A szoftvert tartalmazó Windows XP Service Pack 1 megjelenése augusztus végén vagy szeptember elején esedékes.

Szólj hozzá a fórumban!

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról