:

Szerző: Barna József

2002. július 15. 19:00

Uniós tanulmány a vállalatok és a közintézmények által használt nyílt forráskódú szoftverek elterjedtségéről

[SuSE Magyarország] A nagyfokú stabilitás és a jogtalan hozzáférés elleni védelem a két legfontosabb indok, ami miatt a vállalatok a nyílt forráskódú szoftverek mellett döntenek. Ezzel szemben a nyilvános forráskód és a változtathatóság, tehát azok a tulajdonságok, melyek a nyílt forráskód definícióját adják, csak mellékes szerepet kapnak. Erre az eredményre jutott egy Európai Unió által támogatott tanulmány, melyet a berlini székhelyű Berlecon Research végzett el.

Linux[SuSE Magyarország] A nagyfokú stabilitás és a jogtalan hozzáférés elleni védelem a két legfontosabb indok, ami miatt a vállalatok a nyílt forráskódú szoftverek mellett döntenek. Ezzel szemben a nyilvános forráskód és a változtathatóság, tehát azok a tulajdonságok, melyek a nyílt forráskód definícióját adják, csak mellékes szerepet kapnak. Erre az eredményre jutott egy Európai Unió által támogatott tanulmány, melyet a berlini székhelyű Berlecon Research végzett el.

A "Nyílt forráskódú szoftverek alkalmazása vállalatoknál és közintézményeknél, eredmények Németországból, Svédországból és Nagy-Britanniából" című tanulmány szerint fontossági sorrendben a következő, a nyílt forráskódú szoftverek melletti választás érveként a licencköltségek megtakarítása miatti költséghatékonyságot nevezték meg a megkérdezettek. "Ez a motiváció egyre fontosabbá válik" -- vélekedett Dr. Thorsten Wichmann, a Berlecon Research ügyvezető igazgatója. "Az aktuális gazdasági helyzet, valamint a Microsoft termékek változó licencfeltételei egyre gyakrabban arra késztetik a vállalatokat, hogy komolyan számba vegyék a Windows és Microsoft Office kombináció alternatíváit."

Svédországhoz és Nagy-Britanniához képest Németországban a leggyakoribb a nyílt forráskódú szoftverek használata: a 100 főnél többet foglalkoztató német vállalatok 44 százaléka alkalmaz nyílt forráskódú megoldást. Nagy-Britanniában ez az arány 32%, Svédországban pedig 18%.

A nyílt forráskód legnagyobb elterjedtsége a szerver operációs rendszerek területén mutatkozik. Németországban a vállalatok és közintézmények 31 százaléka használ nyílt forráskódú szoftvert -- mely nagyrészt Linux -- a szerveren, vagy tervezi ennek használatát egy éven belül. A megkérdezett országok átlagát tekintve ez a szám 16 százalék. A további átlagokat nézve, az általános, szerveroldali felhasználást követik az adatbázis-szerverek átlagban 11 százalékkal, majd a weboldalak üzemeltetése átlagosan 10 százalékkal. A szerverek mellett az irodai, íróasztali használat is emelkedőben van: az asztali gépeken átlagosan 7 százalékos elterjedtséget regisztráltak.

A tanulmányt egy Európai Unió által finanszírozott kutatási projekt keretében végezték. Összesen 395 döntéshozót kérdeztek meg Németországban, Nagy-Britanniában és Svédországban, olyan vállalatoknál, ahol száznál több főt foglalkoztatnak. A kutatási projekt részletes eredményei angol nyelven a ezen a weboldalon találhatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.