:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 15. 16:29

Meglepő újdonságokat vonultat fel az NVIDIA nForce 2

Az NVIDIA várhatóan a holnapi nap folyamán jelenti be nForce 2 alaplapi chipkészleteit, amelyek a már korábban tárgyalt újdonságokon túl számos meglepő érdekességgel szolgálnak.

Az NVIDIA várhatóan a holnapi nap folyamán jelenti be nForce 2 alaplapi chipkészleteit, amelyek a már korábban tárgyalt újdonságokon túl számos meglepő érdekességgel szolgálnak.

Az új nForce chipkészletek eddig Crush18 néven voltak ismertek. Az nForce 2 több változatban jelenik meg, integrált grafikus maggal és anélkül. A northbridge (IGP, illetve SPP) immáron támogatja a DDR333 és DDR400 SDRAM-ot -- amelyek használatával akár 6,4 Gbyte/sec elméleti maximális sávszélesség is elérhető --, a 8X AGP felületet, és továbbfejlesztett DASP (Dynamic Adaptive Speculative Preprocessing) támogatást kínál.

A DASP működése során ismétlődő mintákat keres a processzor memóriaelérési utasításaiban, és ezek alapján megpróbálja előre "megtippelni", hogy milyen adatokra lesz a későbbiekben szükség. Majd a rendelkezése álló üres memóriasávszélességet kihasználva ezeket az adatokat a cache-ébe tölti, ezáltal gyorsítva a memóriaelérést. Az NVIDIA állítása szerint így a memória késleletése jelentősen csökkenthető az átlagos rendszerteljesítmény pedig 8-30 százalékkal javítható.

Az új nForce IGP (Integrated Graphics Processor) a korábbi GeForce2 MX helyett immár GeForce4 MX videovezérlőt tartalmaz, amely nem csak magasabb teljesítményű elődjénél, hanem már támogatja az Accuview anti-aliasinget, illetve az nView többmegjelenítős technológiát is. Ha hihetünk a híreknek, egyes alaplapgyártók olyan termékekkel is jelentkeznek majd, amelyeken gyárilag két videcsatlakozó (VGA és DVI, VGA és S-Video, stb.) kap helyet. Természetesen a videovezérlő AGP8X felületen csatlakozik a rendszerhez.

A southbridge (MCP) is teljesen megújult, sőt, mondhatni megduplázódott. Az nForce 2 két különféle southbridge chippel rendelkezik majd, amelyek közül az MCP (media and communications processor) elsősorban a kedvező ár/teljesítmény szem előtt tartó vásárlók igényeit hivatott kielégíteni, az MCP-T chipet ezzel szemben az otthoni irodákba, illetve csúcskategóriás játékok futtatásához tervezett számítógépekhez ajánlja az NVIDIA. A northbridge és southbridge chipeket továbbra is 800 Mbyte/sec sebességű HyperTransport busz köti össze. Az IGP és SPP, illetve az MCP és MCP-T chipek lábkompatibilisek, ami egyszerűvé teszi az alaplapgyártók dolgát, már ami a tervezést illeti.

Mindkét MCP támogatja az ATA 33/66/100/133 perifériákat, hat USB2.0 eszköz kezelésére képes és három FireWire eszköz csatlakoztatható hozzá. Érdekesség, hogy az MCP-ből eltűnt a Dolby Digital 5.1 támogatás, csupán egy "sima" AC'97 audiovezérlő maradt. A térhangzás élményét csupán az MCP-T chip produkálja, amelyet ezen felül két (!) 10/100 Ethernet-vezérlővel és hardveres internet-megosztási képességgel is elláttak a tervezők. Az NVIDIA várakozásai szerint a két hálózati vezérlő jelenléte az nForce 2-re épülő számítógépeket ideálissá teszi otthoni szerver feladatok ellátására.

Az NVIDIA nForce chipkészletes MSI K7N420 Pro alaplapról szóló tesztünk "nFin nForce: avagy sírjunk vagy nevessünk?" címmel olvasható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.