:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 15. 11:26

Az IBM bejelentette következő generációs "Shark" tárolórendszerét

[Mmd] A mai nap az IBM bemutatja új generációs Shark tárolórendszerét, mely az eddigihez képest kétszeres teljesítményt, és csaknem felére csökkentett adatfeldolgozási időt biztosít.

[Mmd] A mai nap az IBM bemutatja új generációs "Shark" tárolórendszerét, mely az eddigihez képest kétszeres teljesítményt, és csaknem felére csökkentett adatfeldolgozási időt biztosít.

A legmodernebb IBM technológiai megoldásokon -- például rézalapú technológiával gyártott processzor, vagy 2 Gigabit/másodperces [Gbps] adatátviteli sebesség -- alapuló új IBM TotalStorage Enterprise Storage Server Model 800 és 800 Turbo rendkívüli rendszer- és adathálózati (SAN) teljesítményt nyújt. Az új modell egyúttal csökkenti a tulajdonos teljes birtoklási költségét (TCO) a Project eLiza automatikus "önmenedzselő" funkció révén. Az önmenedzselés lehetővé teszi átfogó, "menet közbeni" konfigurációs és kezelői eszközök működését. Ez a funkció konkurencia termékeinél nem áll rendelkezésre.

A kategória legsokoldalúbb és legköltséghatékonyabb tároló szerverének szánt Enterprise Storage Server Model 800 számos új, rugalmas funkciót kínál, köztük egy hatprocesszoros "turbó" konfigurációt, mely másodpercenként 150%-kal több adat kezelésére képes. Kibővített 64 Gbyte belső gyorsítótárral és a megnövelt 3,2 Gbps sávszélességével a Model 800 képes az adatintenzív alkalmazások igényeinek kielégítésére, mint az élettudományok és a digitális média. A Shark a RAID-10 adattükrözést és a stripe-olást is támogatja olyan teljesítményigényes alkalmazásokban, mint az online tranzakciók feldolgozása.

"Új Shark modellünk magas teljesítményszintet állít fel, melynek alapja az IBM technológiai újításokkal rendelkező tárolási termékek létrehozása iránti elkötelezettsége, valamint a nyitott ipari szabványok terén elért vezető pozíció megtartására törekvése" -- mondta Linda Sanford, az IBM Storage Systems Group vezető alelnöke és csoportvezetője. "Az a tény, hogy több mint 10.000 ügyfél helyezte a Sharkot az elektronikus üzlete infrastruktúrájának középpontjába, megerősíti, hogy jól választottunk, amikor a terméket nem egészen három évvel ezelőtt először bemutattuk. A Shark tároló termékcsaládunk központi tagja marad, és teljesítményét tovább tökéletesítjük és fejlesztjük."

A Model 800-at az egyedülálló IBM Project eLiza technológiák jellemzik, melyek lehetővé teszik, hogy a rendszer jelentősen növelje az adathozzáférés sebességét és csökkentse az állásidőt. Az előrejelzésen alapuló hibaelemzés és a megelőző jellegű RAID adathelyreállítás, rendeltetése az, hogy figyelemmel kísérjék a rendszer "egészségi állapotát", és még a megjelenésük előtt észleljék a potenciális problémákat vagy rendszerhibákat. Intuitív konfigurációs lehetőségek külön csoportja (igénytől függő kapacitásbővítés, dinamikus installáció) automatikus rendszerbővítést segíti. A Model 800 intelligens cache menedzselést és I/O priorizálást is biztosít, így a változó szolgáltatási szint igényeknek megfelelően optimalizálja teljesítményét.

Fejlett, 2Gbps FICON hosztadaptereivel a Model 800 nagyteljesítményű SAN hálózat gerincét képezi, lehetővé téve az ügyfeleknek, hogy olyan tároló hálózatokat építsenek, amelyek növelik a teljesítményt és az adatátvitel távolságát, hatékonyabbá teszik az adatmegosztást és csökkentik a számítógépes infrastruktúrájuk költségeit. A FICON adapterek nagyobb teljesítménye kompatíbilis a jelenlegi 1 Gbps SAN megoldásokkal is, melyeket az IBM tavaly próbált ki és kezdett el építeni, amikor elsőként kínált nagygépes ügyfeleinek FICON-alapú csatlakozást lemezrendszereikhez.

Azáltal, hogy az IBM Model 800 tároló szervere 2 Gbps FICON-nal van felszerelve, lehetővé válik, hogy a nagygépek közvetlenül ugyanazokhoz a nyitott SAN-okhoz csatlakozzanak, amelyeket a UNIX és Windows szerverek használnak. E közös SAN infrastruktúra megkönnyítheti a tároló hálózatok kezelését, és lehetővé teszi a tároló hálózati konfigurációk gyors változtatását.

Az IBM új Peer-to-Peer Remote Copy Extended Distance (PPRC-XD; távoli, azonos szintű rendszerre történő másolás) adat backup szoftver (nagygépekre és nyitott rendszerű szerverekre) adatátviteli sebessége 25%-kal nőtt. A PPRC-XD a lokálisan tárolt adatokról egy távoli helyen másolatot készít, elősegítve, hogy az információk abban az esetben is elérhetők legyenek, ha az üzletmenet váratlanul megszakad. Az IBM Global Services "Folyamatos üzletmenet" portfoliója részeként, telepítési és bevezetési szolgáltatásokat kínál a PPRC-XD-hez.

Az automatikus indítású FlashCopy adatmásolási szolgáltatás, mely szükségtelenné teszi az alkalmazások hosszas leállítását a másolatok készítése és az adathelyreállítás céljára, sokat köszönhet az inicializálás és a teljesítmény terén elért fejlődésnek. A backupok létrehozási ideje 35%-kal csökkent, és a háttérmásolás csaknem 30%-kal gyorsabb lett, melynek köszönhetően az adathozzáférés jelentősen javult, mely különösen előnyös az üzleti intelligencia és adatraktár alkalmazásoknál.

A Model 800 különböző diszkméretekkel is beszerezhető. Az iparágban vezető, 18,2 és 36,4GB kapacitású, 15.000-es fordulatszámú meghajtók magasabb adatátviteli sebességet biztosítanak. A gyorsabb meghajtók akár 80%-kal is növelhetik a véletlenszerű írás/olvasás teljesítményét, és ezáltal a jelentősen csökkentik a válaszidőt. E teljesítménynövelés révén a kötegelt adatfeldolgozás ideje csökken, a kritikus tranzakciók gyorsulnak, melynek eredményeképpen drámaian csökken az összköltség (TCO) és javul a termelékenység.

Az Enterprise Storage Server (ESS) Model 800 2002. augusztus 16-ától kerül kereskedelmi forgalomba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.