Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 15. 10:25

Az AMD szállítja MirrorBit flash memóriáit

Az AMD bejelentette, hogy a mintadarabok kedvező fogadtatása után megkezdte MirrorBit flash memória chipjeinek szállítását legnagyobb ügyfelei felé.

Az AMD bejelentette, hogy a mintadarabok kedvező fogadtatása után megkezdte MirrorBit flash memória chipjeinek szállítását legnagyobb ügyfelei felé.

Az AMD állítása szerint a MirrorBit technológia segítségével a flash memóriák kétszer annyi adatot tárolhatnak, mint ezelőtt, anélkül, hogy csökkenne az eszközök teljesítménye vagy a megbízhatósága. A MirrorBit architektúra valódi multibit flash memóriacellákból épül fel, amely azonos teljesítményt és megbízhatóságot biztosít, mint a jelenleg is elterjedt NOR Flash áramkörök.

Az AMD MirrorBit celláiban az adatok két fizikailag elkülönített helyen tárolódnak. A vállalat állítása szerint a bitek fizikai elkülönítése miatt a MirrorBit eszközök sokkal stabilabbak és megbízhatóbbak, mint a konkurens multi-level cellás eszközök, amelyek egy adott fizikai helyen kevesebb töltést képesek tárolni. Az AMD szerint a MirrorBit eszközök gyorsabban programozhatók, írhatók és olvashatók, mint a multi-level cellás (MLC) áramkörök.

Az AMD MirrorBit termékei lábkompatibilisek a vállalat korábbi flash memória eszközeivel, ezért az új architektúrán alapuló áramkörök alkalmazása rendkívül egyszerű lesz a felhasználók számára.

Az AMD nem titkolt célja, hogy a MirrorBit az Intel StrataFlash ellenfele legyen a piacon. Elemzők szerint a már közel három éve piacon levő StrataFlash valóban megbízható és már bizonyított technológia, a MirrorBit mindenképpen ígéretes. Az AMD 64 megabites Am29LV640M és Am29LV641M típusjelzésű MirrorBit chipjei 10 ezer darabos megrendelés esetén 7,95 dollárba kerülnek, az Intel StrataFlash memóriák kapacitástól függően 10-35 dollár közötti áron kaphatók.

A flash memóriákat többek között kéziszámítógépekben, mobiltelefonokban, digitális kamerákban és más szórakoztatóelektronikai készülékekben használják. Az Intel mögött az AMD a világ második legnagyobb flashmemória-szállítója.

a címlapról