:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 9. 18:12

Intel-alapú linuxos cluster segít az Audi autógyár törésteszt-szimulációiban

[Mmd] Járműveinek biztonságát mérő

[Mmd] Járműveinek biztonságát mérő tesztjeinek optimalizálására a német Audi AG autógyár a Fujitsu-Siemens Intel-alapú szervereit használja a jövőben. Az Intel Pentium III és Pentium 4 processzorokkal felszerelt szerverek gyorsabbá és hatékonyabbá teszik az Audi töréstesztjeit. A második fázis során egy még hatékonyabb infrastruktúra, a legújabb Intel Xeon alapú szerverek bevezetése történik meg. Az egyedi architektúráról és RISC-alapú rendszerekről áttelepített alkalmazások futtatásához clusterkonfigurációba kapcsolják az Intel-alapú platformokat.

A kezdeti Intel-alapú megoldás egy -- 52 kétprocesszoros Pentium III csomópontból és 24 egyprocesszoros Pentium 4 csomópontból álló -- integrált Linux cluster. A cluster nemcsak roppant jól méretezhető és könnyen bővíthető, hanem kimagasló teljesítményt is biztosít. A partnerkapcsolat második fázisa során 64 darab kétprocesszoros Intel Xeon csomóponttal bővül a cluster.

Az Audi megoldásának további összetevői: 57 Gbyte RAM, 10 Tbyte lemeztárhely, Fast Ethernet (100 Mbit/s) kapcsolók, valamint a PamCrash (ESI), a Nastran (MSC) és a Storm (Easy Engineering) szoftverei. A megoldás előnyei, amelyeket az Audi virtuális tesztkörnyezete számára biztosít, egyértelműek: a cluster valamennyi valószerű törési példahelyzetet kiszámít, anyagfelhasználás és a helytelen tesztkörnyezet kialakításának kockázata nélkül. A törésszimulálással kapcsolatosan az Audi a járművek biztonsága érdekében a törésteszt-szimulációk támogatására is használja az eszközt.

"Az Intel-alapú szerverek olyan korban biztosítanak impozáns ár-teljesítmény arányt, amikor az ipar minden szektorában létfontosságú a költséghatékonyság" -- mondta John Woodget, az Intel EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) üzleti és kommunikációs megoldásokért felelős csoportjának igazgatója. "Az Intel szabványos és méretezhető megoldásokat kínál, amelyek a növekvő üzleti követelményeknek megfelelően arányosan bővíthetők. Ez jelentősen hozzájárul az Audi az autóbiztonság terén elért szakadatlan sikereihez."

"Úgy tapasztaltuk, hogy a hagyományos RISC-alapú rendszerekkel szemben az Intel Pentium 4 alapú szerverek igen vonzó abszolút teljesítményt kínálnak, elsősorban a lebegőpontos számítások terén nyújtott, kiváló teljesítményük miatt" -- mondta Karl Huber, az Audi CAE rendszerigazgatója. "Az Intel alapú clusterrendszerek kimagasló teljesítményteszt-eredményeket értek el és -- az ár/teljesítmény-arány szempontjából -- igazán versenyképesek."

A csúcstechnológia nyújtotta támogatást az autóipar is egyre inkább igénybe veszi a folyamatok hatékonyságának maximalizálása és a legnagyobb pontosság elérése érdekében. Az Audi az autóiparban úttörőként alkalmaz clustermegoldást teljesítményének fokozására. 2001-ben az Audi legújabb A4 luxusszedánja a Euro NCAP töréstesztjén négycsillagos biztonsági minősítést nyert, és a cég igyekszik megőrizni a biztonság, illetve a technológiai fejlesztés terén szerzett jó hírnevét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.