Szerző: Barna József

2002. július 9. 16:15

Újabb pletykák az NVIDIA és az ATI következő generációs GPU-iról

Az ATI R300 küszöbön álló bejelentése kapcsán az utóbbi időben viszonylag ritkán olvashattunk a különféle internetes oldalakon az NVIDIA következő generációs, jelenleg NV30 kódnéven ismert chipjéről. A 3DChipset jóvoltából azonban ma újabb pletykákat ízlelgethetnek az NVIDIA kedvelői.

Az ATI R300 küszöbön álló bejelentése kapcsán az utóbbi időben viszonylag ritkán olvashattunk a különféle internetes oldalakon az NVIDIA következő generációs, jelenleg NV30 kódnéven ismert chipjéről. A 3DChipset jóvoltából azonban ma újabb pletykákat ízlelgethetnek az NVIDIA kedvelői.

Az online lap értesülései szerint az NV30 támogatja a 8x AGP interfészt és 900 MHz-es DDR memóriát használ majd. Újdonság azonban annak az említése, hogy a grafikus processzor képes többchipes konfigurációban is működni, akárcsak annak idején a 3dfx Voodoo chipjei. Noha a lap forrása konkrét számokat nem említ, annyit elárul, hogy maximálisan egy 8-nál kisebb páratlan számnak megfelelő számú chip lesz összekapcsolható. Ez az értesülés egybevág azokkal a korábban megjelent információkkal, melyek szerint az NV30 lesz az első olyan GPU, melynek fejlesztésében a volt 3dfx mérnökei is aktívan részt vesznek. John Carmack programozó egyik .plan fájljában továbbá nemrégiben homályos utalást tett arra, hogy a következő generációs grafikus chipek között lesz olyan, amelyik többprocesszoros működést is támogat.

Az informátor tájékoztatása szerint az NV30 esetében a 4x mintavételezésű FSAA használata semmiféle teljesítménycsökkenéssel nem jár majd, és a chip összesen 16 textúra megjelenítésére lesz képes egyetlen lépésben. Az NVIDIA várakozásai szerint a chip kétszer gyorsabb lesz a GeForce4 Ti4600-nál. Érdekesség, hogy a lap forrása IEEE 1394-vezérlőről is említést tesz, állítólag ez is helyet kap az NV30-cal szerelt kártyákon.

Azt azonban a misztikus informátor is elismeri, hogy a 900 MHz-es DDR RAM-ok megjelenésére még várni kell. Amint arról korábban beszámoltunk, a német Infineon alig egy hete jelentette be, hogy elkészült akár 450 MHz-es sebességen is használható DDR grafikusmemória-chipjeinek első példányaival. A 128 Mbites chipeket a leggyorsabb professzionális és hardcore gamer grafikus processzorok társaként képzeli el a német cég. Azonban e chipek tömeggyártása csak a negyedik negyedévben kezdődik meg, így -- ha hinni lehet a pletykáknak -- az NV30 megjelenése is az utolsó negyedévre tolódik.

Időközben pedig a The Inquirer újabb információkat közölt az ATI következő generációs GPU-járól. Ezek szerint a chip neve Radeon 9700 lesz, és a korábbi információkkal ellentétben "csupán" 315 MHz-en fog üzemelni. Tegyük hozzá, hogy ha ez így van, még az is igen figyelemre méltó teljesítmény egy 0,15 mikronon gyártott chiptől. A várakozások szerint a Radeon 9700 lesz az első chip, amely alapsebességen járatott processzorokkal képes lesz 15000 pontnál magasabb eredményt is elérni a 3DMark 2002 alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról