Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 9. 12:29

Nagy megbízhatóságú merevlemezeket mutatott be az IBM

Az IBM nagy megbízhatóságú, kritikus üzleti alkalmazásokat futtató szerverekbe szánt merevlemezzel jelentkezett. Az új Ultrastar 146Z10 meghajtó érdekessége, hogy a sorozatban gyártott merevlemezek között a világon elsőként tartalmaz anti-vibrációs technológiát.

Az IBM nagy megbízhatóságú, kritikus üzleti alkalmazásokat futtató szerverekbe szánt merevlemezzel jelentkezett. Az új Ultrastar 146Z10 meghajtó érdekessége, hogy a sorozatban gyártott merevlemezek között a világon elsőként tartalmaz anti-vibrációs technológiát.

A 18, 36, 72 és 146 Gbyte-os kivitelben elérhető Ultrastar 146Z10 tányérjai 10 ezer fordulatot tesznek meg egy perc alatt. A meghajtóban 8 Mbyte cache memória található. Az átlagos elérési idő 4,7 millisecundum, a maximális adatátviteli sebesség pedig 825 Mb/sec lehet.

Az IBM a sorozatban gyártott merevlemezek közül az Ultrastar 146Z10-nél alkalmzta először az RVS (rotational vibration safeguard) technológiát. Ennek jelentősége, hogy a nagyobb tárolóeszközökben egyszerre dolgozó merevlemezek működése által keltett vibráció káros hatásait egy intelligens szervomotor segítségével kiküszöbölje, így még nagyobb megbízhatóságot érve el.

A meghajtók az IBM által kifejlesztett antiferromagnetikusan összekapcsolt (antiferromagnetically coupled -- AFC) hordozóréteg technológiára épülnek. A cégen belül csak "csillámpor"-ként emlegetett új metódus alkalmazása során két mágneses réteget mindössze három atomnyi vastagságú ruténium réteggel választanak el egymástól. Így -- állítják az IBM kutatói -- a hordozóréteg tárolókapacitása megtöbbszörözhető. Az új Ultrastar adatsűrűsége négyzethüvelykenként 26,3 Gigabit.

Az AFC technológia finomításával 2003-ra valósággá válhat a 100 Gigabit/négyzetcol érték elérése is, melynek révén az asztali gépekbe szánt merevlemezek kapacitása akár 400 Gbyte-ra is rúghat, míg hordozható számítógépeinkbe 200 Gbyte-os HDD-k is beépítésre kerülhetnek.

Az üzletileg kiritikus adatok védelme érdekében az új Ultrastar merevlemezekben fejlett öntesztelő szoftvermegoldások kaptak helyet. Az IBM Ultrastar 146Z10 merevlemezek Ultra320 SCSI és 2Gb Fibrechannel kivitelben kaphatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.