:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 9. 11:47

A Sony cáfolja a PlayStation 3-mal kapcsolatos pletykákat

A Sony cáfolta azokat az ázsiai lapértesüléseket, amelyek szerint már megállapodott volna egy tajvani gyártóval a következő generációs PlayStation konzolok előállításáról. A vállalat közleményében ezen felül közölte, hogy csupán pletykának tekinthetők azok a hírek, melyek szerint a vállalat a Rambus Yellowstone memóriaarchitektúrája köré építené a PlayStation 3-at.

A Sony cáfolta azokat az ázsiai lapértesüléseket, amelyek szerint már megállapodott volna egy tajvani gyártóval a következő generációs PlayStation konzolok előállításáról. A vállalat közleményében ezen felül közölte, hogy csupán pletykának tekinthetők azok a hírek, melyek szerint a vállalat a Rambus "Yellowstone" memóriaarchitektúrája köré építené a PlayStation 3-at.

Korábban úgy tűnt, a 2004 körül megjelenő DDR-II szabványú memóriák lesznek esélyesek arra, hogy bekerüljenek a következő generációs PlayStation konzolokba, azonban a Sony egyik vezetője szerint ezek teljesítménye sem lesz elegendő. Kensi Manabe, a Sony Computer Entertainment félvezető-részlegének alelnöke szerint az új PlayStation "rendkívül gyors memóriát igényel, több tíz Gigabyte sávszélességgel". Manabe szerint egyáltalán nem biztos, hogy a DDR-II-útitervben szereplő memóriatípusok megfelelnek majd a Sony igényeinek.

"A következő konzol egy teljesen új memóriaarchitektúrát igényel. Jelenleg is egyeztetünk a félvezetőgyártó partnereinkkel, a Toshibával és az IBM-mel, hogyan is oldhatnánk meg a memória problémáját" -- mondta Manabe. Hozzátette, hogy a legnagyobb sebességű és sávszélességű Rambus DRAM vagy DDR-I memória sem elég gyors a Sony új konzoljához.

Nemrégiben azonban Avo Kanadjian, a Rambus elnöke egy interjúban elmondta, a Sony olyan architektúrát keres, amely képes 10 Gbyte/sec-nél is nagyobb sávszélességet biztosítani. Ilyen teljesítményre pedig egyedül a Rambus Yellowstone architektúráját használó RDRAM képes. A Yellowstone-nal elérhető maximális sávszélesség a tervezett specifikációk szerint 12 Gbyte/sec.

A japán szórakoztatóelektronikai cég várhatóan 2005-ben dobja piacra a PlayStation 2 utódját. A gép processzorát az IBM és a Toshiba fejleszti, a grafikus chip pedig a Sony és a Toshiba közös munkájának eredménye lesz. Az IBM, a Toshiba és a Sony egybehangzó állítása szerint a PlayStation 3 processzora nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik majd, mint a Garri Kaszparovot sakkban legyőző IBM Deep Blue szuperszámítógép.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.