Szerző: castor

2002. július 8. 10:03

America's Army Operations, az amerikai hadsereg ingyenes akciójátéka

Hosszú várakozás után letölthetővé tették az amerikai hadsereg ingyenes játékát, az Americas Army: Operationst. A kicsivel több, mint 200 megás teljes verziójú programot bárki szabadon használhatja, ugyanis a fejlesztés költségeit az adófizetők pénzéből finanszírozták. A cél az volt, hogy a játékosokat megismertessék a seregben használt fegyverekkel és taktikákkal, valamint kedvet csináljanak a tengerentúli fiatalok körében a bevonuláshoz. Ehhez legmegfelelőbbnek egy Counter-Strike stílusú FPS játékot láttak, melynek elkészítéséhez a világ legjobb játékfejlesztőit kérték fel. Az ő tanácsukra a védelmi minisztérium megvásárolta a legújabb Unreal Warfare engine-t.

Hosszú várakozás után letölthetővé tették az amerikai hadsereg ingyenes játékát, az America's Army: Operationst. A kicsivel több, mint 200 megás teljes verziójú programot bárki szabadon használhatja, ugyanis a fejlesztés költségeit az adófizetők pénzéből finanszírozták. A cél az volt, hogy a játékosokat megismertessék a seregben használt fegyverekkel és taktikákkal, valamint kedvet csináljanak a tengerentúli fiatalok körében a bevonuláshoz. Ehhez legmegfelelőbbnek egy Counter-Strike stílusú FPS játékot láttak, melynek elkészítéséhez a világ legjobb játékfejlesztőit kérték fel. Az ő tanácsukra a védelmi minisztérium megvásárolta a legújabb Unreal Warfare engine-t.

Az alapkoncepció szerint rögtön a játék megkezdése után mindenkinek át kell esnie egy alapkiképzésen. Ennek négy fázisa van: célbalövés, akadálypálya, egyéb fegyverhasználat és taktikai bevetés. Az elért eredményeket a program a hivatalos szervereken tárolja (hasonlóan a Battle.net-hez), amihez egy rövid regisztrációs folyamaton kell átesnünk. Ezután már lehetőségünk nyílik az online játékra, ami tapasztalataim szerint nagyon jó móka, feltétlenül érdemes kipróbálni! Az alapkiképzés után folyamatosan gyarapíthatjuk tudásunkat: lesz itt mesterlövész-gyakorlat, ejtőernyős ugrás repülőből, vagy speciális éjjeli bevetés szimulálása. Érdekesség -- és egyben egy nagyon jó ötlet --, hogy ha olyan dolgot csinálunk, amit feletteseink nem nagyon tolerálnak (pl. golyót repítünk a kiképző őrmester fejébe), akkor egy zárka négy fala lesz a jutalmunk, ahol a tétlen mozgáson kívül nemigen tudunk semmit sem csinálni.

Szerencsére a multiplayer küldetések is igen változatosra sikerültek. Az egyikben például titkos adatokat kell ellopnunk a házban lévő számítógépről, miközben a másik csapat védi az épületet. Egy másikban pedig az ellenséges erők hídon való átkelését kell megakadályoznunk, miközben társainkkal a hidat eltorlaszoló, füstölgő gépjármű-roncsok közt lopakodunk -- tisztára olyan a hangulata, mint a boszniai háborúnak.

A hivatalos közlemény szerint folyamatosan fognak megjelenni az újabb kiképzések és online játszható küldetések. Valamint ne feledjük, hogy nemsokára érkezik az újabb ingyenes játék (a fejlesztők szerint stratégiai szerepjáték), a Soldiers, melyben egy újonc katona bőrébe bújva tapasztalhatjuk meg a seregben zajló élet hétköznapjait.

Érdekes kérdést vet fel, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt években elszaporodott iskolai lövöldözések ellen tiltakozók vajon mit fognak szólni ahhoz, hogy a hadsereg ingyen osztogat egy ilyen erőszakos, fegyverorientált játékot. De minket ez egyelőre ne érdekeljen, inkább töltsétek le a programot, és irány a virtuális harctér!

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról