:

Szerző: Vörös Péter

2002. július 5. 12:06

A Microsoft meg kíván válni Telewest-részesedésétől

[Wall Street Journal] A Microsoft egy újabb gondokkal küszködő európai kábel TV-ben lévő részesedésétől szeretne megválni, a redmondi óriásvállalat kb. 330 millió dollárért el akarja adni 23,6%-os részesedését a brit Telewest Communications Plc-ben. A Telewest Nagy-Britannia második legnagyobb kábeltévés cége.

[Wall Street Journal] A Microsoft egy újabb gondokkal küszködő európai kábel TV-ben lévő részesedésétől szeretne megválni, a redmondi óriásvállalat kb. 330 millió dollárért el akarja adni 23,6%-os részesedését a brit Telewest Communications Plc-ben. A Telewest Nagy-Britannia második legnagyobb kábeltévés cége.

A Microsoft két évvel ezelőtt 2,6 milliárd dollárt (!!) költött a Telewest-részesedés megvásárlására. A szoftvergyártó óriás közölte, hogy szerdán felajánlotta a részvények megvásárlását a Liberty Media International Inc.-nek, amely a John Malone-féle Liberty Media Corp. egyik leányvállalata, és jelenleg is az adósságokkal küszködő brit kábeltévé vállalat egynegyedének tulajdonosa.

A Telewest adóssága mintegy 7,7 milliárd dollár. A cég szóvivője csütörtökön nem kommentálta a fejleményeket. Ugyanakkor Cob Stenham, a vállalat igazgatótanácsának elnöke a részvényeseket arról tájékoztatta, hogy a Telewest bizonytalan jövő elébe néz a finanszírozást és a tőkestruktúrát illetően.

A Telewest bejelentette azt, hogy új felsővezetői csoportot hoznak létre az esetleges átszervezési javaslatok kiértékelésére, ezenkívül a Schroder Salomon Smith Barney-t és a Gleacher & Co.-t nevezik ki pénzügyi tanácsadónak.

Májusban a Microsoft visszahívta három igazgatóját a Telewest igazgatótanácsából. A Microsoft igazából nem ért el sikereket az európai kábeltévé-piacon, dacára annak, hogy a cég több vállalatba fektetett jelentős összegeket.

A Microsoft az idén jelentette bet, hogy eladta részesedését a brit NTL Inc.-ben és a holland United Pan-Europe Communications NV-ben (UPC). A Telewest, az NTL és a UPC egyaránt úgy döntött, hogy a Microsoft riválisának, a San Carlos (Kalifornia) központú Liberate Technologiesnek a szoftvereit használja interaktív TV szolgáltatásához.

Az ajánlati ár a Telewest június 26-július 3. közötti átlagos részvényárfolyamán alapul, ez azt jelenti, hogy a Liberty 330 millió dollárt fizetne a Microsoft részesedéséért. A Microsoft 30 napon belül várja a választ a Libertytől.

A Microsoft a többi európai és amerikai kábeltévés befektetésével sem járt sokkal jobban. A cégnek jelentős összegeket kellett leírnia rosszul szereplő befektetéseivel kapcsolatban, beleértve a távközlési, kábeltévé és internetes részesedéseket.

A Microsoft sok pénzt ölt az utóbbi években különféle kábeltévé-szolgáltatókba annak érdekében, hogy új fajta szoftvereket és szolgáltatásokat (pl. interaktív TV és folyamatos internet-hozzáférés) nyújtson nagy sebességű kábeltévés hálózatokon keresztül. Azonban a kábel-TV társaságok (különösen Európában) gyakran a Microsoft riválisainak szoftvereit választották a fogyasztók által használatos digitális TV-dekóderek irányításához.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.