Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. július 4. 14:04

Helyesírási szabályzat Windows súgó formátumban

A magyar helyesírás szabályai tizenegyedik kiadásának szabálygyűjteménye jelent meg Windows súgó formátumban a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) oldalán.

[HWSW] A magyar helyesírás szabályai tizenegyedik kiadásának szabálygyűjteménye jelent meg Windows súgó formátumban a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) oldalán.

A Windows súgóként ismert (.hlp formátumú) fájl tartalmazza a teljes szabályzatot és annak tárgymutatóját is, kereshető, könyvjelzőzhető formátumban. Jelentős előnye a programnak, hogy valamennyi hivatkozást hiperszövegként vitt be a készítő, így a szövegen belüli ugrások jelentősen könnyebbé válnak. Nem tartalmazza ugyanakkor a program magát a szótárat, ami az eredeti -- a Magyar Tudományos Akadémia kiadásásában megjelent -- könyvnek a gerincét képezi. A programot nem kell telepíteni, a Windows 95/98/NT/2000 operációs rendszerek alapszolgáltatásai tartozik a .hlp alkalmazások használata.

A most megjelent, igen barátságos felületű, könnyen kezelhető -- és persze mindenekelőtt hasznos -- program készítője Taracsák Gábor, aki a már korábban elkészült WinWord formátumú kiadást vette alapul. A Magyar helyesírás szabályainak első digitális példányát Láng Attila Dávid (elektronikus változat) és Németh Ibolya (korrektúra) készítették.

A szabálygyűjtemény letölthető a http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/nyelvtud/mhsz11/ címről.

a címlapról