Szerző: mz

2000. április 25. 23:56

Szöknek az adatok?

Szakértők szerint 2003-ban mintegy egymilliárd vezetéknélküli, "smart" készülék lesz forgalomban, és fogja megkönnyíteni, avagy megkeseríteni mindennapjainkat. Az apróságok egyre növekvő népszerűsége - melyet nem kis részben a gyártók és forgalmazók sugallnak - némi aggoldalmat kelt az információtechnológia szakértőiben, ugyanis egyre terjedő alkalmazásuk biztonsági problémákat vet fel.
Egyes vélemények szerint az még nem nagy probléma, ha egy-egy határidőnaplónak vagy telefonregiszternek lába kél, ám ahogy egyre nagyobb mennyiségű adatot szállítunk a zsebünkben és egyre többet továbbítunk belőle vezeték nélkül, egyre nagyobb annak is az esélye, hogy az információk, céges, üzleti adatok rossz kezekben kötnek ki. (Már látom is a digitális zsebtolvajokat a 6-os villamoson péntek délután 5 óra felé.)
A dolog kétféle veszélyt is rejteget: egyrészt a dolgozók könnyen nagy mennyiségű adatot lophatnak ki munkahelyükről, hiszen az adathordozó annyira kicsi, hogy felderítése lassan lehetetlen; másrészt ha az adat legális úton is kerül ki az irodából, továbbra is fennáll annak veszélye, hogy ellopják, vagy egyszerűen a tulajdonos elveszti kéziszámítógépét.
Elemzők szerint az elkövetkező évek egyik nagy kihívása lesz a biztonsági problémák kezelése.
a címlapról