Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 2. 20:30

Az Asustek az ASROCK márkanevet választotta olcsó alaplapjaihoz

Az Asustek nemrégiben létrehozott, alsó árkategóriás alaplapok gyártására szakosodott leányvállalata, a Hua Ching még július folyamán piacra dobja első termékeit, mégpedig ASROCK néven.

Az Asustek nemrégiben létrehozott, alsó árkategóriás alaplapok gyártására szakosodott leányvállalata, a Hua Ching még július folyamán piacra dobja első termékeit, mégpedig ASROCK néven.

A nevet személyesen Hsu Shih-csang, a vállalat igazgatótanácsánek elnöke választotta -- állítják céghez közeli források, amelyek szerint a termékek fejlesztése a végső stádiumban van. A tervek szerint az első ASROCK termékek már július végén kaphatók lesznek Kínában és augusztusban jelennek meg Indiában, illetve Közép- és Dél-Amerikában.

Az Asustek becslései szerint az olcsó alaplapokat gyártó leányvállalat az év végére elérheti a havi 150-200 000 darabos forgalmat is. A tervek között szerepel, hogy 2003 végére a Hua Chinget a világ ötödik legnagyobb alaplapgyártójává emeljék. A Hua Ching vezetői úgy látják, hogy a nyomott árú termékek piacán még van hely egy újabb szereplő számára, főként a fejlődő piacokon tapasztalható jelentős növekedésnek köszönhetően.

Hsu Shih-csang elmondta, hogy aligha valószínű, hogy a Hua Ching olyan chipkészletekre építsen alaplapot, amelyek nem rendelkeznek az Intel licencével, azonban kategorikusan semmit sem zárt ki, mondván: a vállalat minden lehetőséget megvizsgál és azután döntenek arról, milyen termékekkel jelenjen meg a piacon.

Az Asustek piaci részesedését az utóbbi időben nemcsak az alacsony árairól ismert ECS fenyegette, hanem az MSI is. Mivel az alaplapgyártóknak a 2000-es év vége óta piaci túlkínálattal kell szembenénziük, intenzív árverseny alakult ki a gyártók között. Johnny Shih, az Asustek igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy egy olcsó termékekről ismert márkanév lehet, hogy rossz hatással lesz a cég ázsiójára, azonban sokkal nagyobb kárt okozna, ha az ASUS márkenevű alaplapokat kellene olcsón adni.

Az újonnan létrehozott leányvállalat révén az Asustek nemcsak a piaci részesedését növelné, hanem egyben arra is számít, hogy a felső kategóriás alaplapjait nem kell áron alul adnia ahhoz, hogy felvehesse a versenyt az ECS nyomott áraival.

A Hua Ching mellett a többi alaplapgyártó is nagy várakozásokkal tekint a kínai piacra. Egy magát megnevezni nem kívánó alaplapgyártó képviselője szerint a tajvani gyártók közül áprilisban az ECS volt a legkedveltebb márka, a cég több, mint 80 ezer alaplapot adott el. Az Asustek és az MSI 40, illetve 50 ezer alaplapot szállítottak le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról