Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. július 2. 09:36

Ingyenes internet az Indextől

[Index] Ingyenes internetszolgáltatással lépett a piacra az Index . A közel országos lefedettségű, csak telefonköltséggel járó szolgáltatáshoz a PSINet biztosítja a technikai hátteret.

[Index] Ingyenes internetszolgáltatással lépett a piacra az Index. A közel országos lefedettségű, csak telefonköltséggel járó szolgáltatáshoz a PSINet biztosítja a technikai hátteret.

A szolgáltatás érdekessége, hogy időben nem korlátlan: munkanapokon hajnali 2 és este 6 óra között, munkaszüneti napokon pedig hajnali 2 és délután 3 óra között érhető el. Augusztus 1-ig nem szükséges regisztráció, egy nyilvános felhasználónév és jelszó párossal bárki igénybeveheti a szolgáltatást, mely nem alkalmazza a freestartos óránkénti vonalbontást.

Az Index évekkel ezelőtt már tervezte az ingyenes internetszolgáltatás indítását, ám akkor sem saját ISP-ként, hanem egy már működő szolgáltatóval kötendő stratégiai partneri szerződés keretei közt. A Matáv díjmegosztással szembeni ellenállása azonban elmosta a terveket. Tavaly novemberben Szabó Ákos, az Index kereskedelmi- és marketingigazgatója akként nyilatkozott, hogy az Index a továbbiakban semmilyen modell keretén belül nem tervezi az ingyenes internetszolgáltatás elindítását.

Gerényi Gábor, az Index korábbi tartalomfejlesztési igazgatója lapunknak elmondta, hogy az ingyenes internet ötletével a PSINet kereste meg az Indexet, és igen rövid idő alatt sikerült elindítani a szolgáltatást, mellyel a Matáv-kedvezmények megszűnésére kívántak reagálni. Az Index tavaly novemberben már kötött egy együttműködési megállapodást a Freestarttal, mely azonban elsősorban tartalmi kooperációról szólt. Gerényi szerint ez a megállapodás a mai napig életben van, sőt a Freestart jelenlegi igazgatóját -- Pórffy Andrást -- korbban tájékoztatták az ingyenes internetszolgáltatási tervükről, aki nem emelt kifogást. Egy ilyen piacon nemigen lehet beszélni konkurenciáról -- mondta Gerényi -- ráadásul Kiwwi, a piac másik szereplője korábban már kiesett.

Az ingyenes internetet nyújtó szolgáltató egyetlen bevételi forrását a sok vihart megélt díjmegosztási rendelet biztosítja, melynek értelmében a távközlési szolgáltató köteles az internethívásból származó jövedelem egy bizonyos százalékát az internetszolgáltatónak átadni. Az Index és a PSINet ezen a Matávtól kapott nappal 30, éjszaka 10 százalékos marzson osztoznak, ám a kettejük közti részesedésről egyik fél sem kívánt nyilatkozni.

A meglepő, épp az internetezés csúcsidejével ellentétes felhasználási időszakot Dávid Júlia, a PSINet sajtósa a hálózati kapacitás véges voltával indokolta: mint mondta a fejlesztések folyamatosak a cégnél, de nem az ingyenes internetszolgáltatás miatt. Ha üzletileg indokolt, akkor bővíteni fogják az infrastruktúrát. A PSINet egyébként üzleti előfizetőket szolgál ki, a modemes internethasználat pedig tipikusan az egyéni felhasználókra jellemző. A PSINet úgynevezett virtuális internetszolgáltatókat (VISP-ket) is kiszolgál: ezek a PSINet infrastruktúráját használva saját nevük alatt kínálják szolgáltatásaikat, ilyen VISP lett az Index is. Az ingyenes internet kísérleti szakasza mintegy három hónapig tart.

Az ingyenes internetszolgáltatás részletei az Index oldalán olvashatók.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 24. 07:06

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!