Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 1. 15:10

Lemondott a Vivendi Universal vezérigazgatója

Jean-Marie Messier
Jean-Marie Messier
Vasárnap este benyújtotta lemondását Jean-Marie Messier, a Vivendi Universal SA vezérigazgatója. A Le Monde című francia napilap értesülései szerint az igazgatótanács tagjai egyhangúlag Messier távozását követelték.

A médiabirodalom új vezérigazgatója valószínűleg Jean-Rene Fourtou lesz, aki az Aventis kozmetikai vállalat igazgatótanácsának alelnöke. A Le Monde szerint Fourtunak hat hónap áll rendelkezésre, hogy "formába hozza" a céget. A vállalat szóvivője nem kommentálta a hírt. A Vivendi részvényárfolyama Messier lemondásának hírére 19 százalékot emelkedett.

A francia Vivendi 2000 júniusában jelentette be a kanadai Seagram Co. megvásárlását. A neve alapján elsősorban szeszes italjairól ismert vállalat tulajdonában volt a Universal Studios, a Universal Pictures, és a világ legnagyobb zenekiadójaként jegyzett Universal Music Group is. A 34 milliárd dolláros részvénycserés ügylet nyomán megelakult a Vivendi Universal. A Seagram csoportot vezető Bornfman testvérek az újonnan alakult vállalat igazgatótanácsának tagjai lettek. A szeszipari részleget még ugyanebben az évben 8,1 milliárd dollárért értékesítette a cég.

Jean-Marie Messier egy 149 éves közműszolgáltatóból hozta létre a világ második legnagyobb médiabirodalmát, az AOL Time Warner első számú riválisát. A befektetők és az igazgatótanács tagjai szerint azonban Messier túl messzire ment, túl nagy adósságot halmozott fel, vezetése alatt a Vivendi a francia történelem legnagyobb veszteségét produkálta és a cég piaci értéke az idei év során 42 milliárd euróval csökkent.

"Az igazgatótanács tagjai egymás után távozásra szólították fel" -- mondta Jacques-Antoine Bretteil, az International Capital Gestion elemzője. "Messiernek elég nehéz lesz új munkát találnia."

Claude Bebear, az Axa biztosítótársaság igazgatótanácsának elnöke és Franciaország egyik legbefolyásosabb üzletembere már májusban rámutatott, hogy Messiernek távoznia kellene a Vivendi éléről, ellenkező esetben a vergődő vállalat az egész francia gazdaságtól elriaszthatja a külföldi befektetőket.

A Le Monde szerint Messier távozása egyenes következménye gyenge teljesítményének. A vezérigazgató távozásának hírére a cég részvényárfolyama 4,23 euróval 26,11 euróra növekedett.

A befektetők már korábban is Messier távozását követelték, amikor a vállalat közel 100 milliárd dollárt költött felvásárlásokra, jelentősen növelte adósságállományát és 13,6 milliárd eurós veszteséggel zárta a 2001-es évet.

Múlt héten Messier még azt nyilatkozta, hogy az igazgatótanács és a részvényesek támogatásával még akár 15 évig is elvezetné a céget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról