Szerző: Vörös Péter

2002. július 1. 13:54

Az IBM abbahagyja a NetVista X termékcsalád gyártását

[CNET] Bár még csak két éve van a piacon a NetVista X Series PC termékcsalád, a Nagy Kék mégis azt tervezi, hogy leállítja az all-in-one (egybeépített) modellek gyártását.

A NetVista X egy 15, ill. 17"-os lapos kijelzővel egybeépített asztali számítógép, amely piacra dobásakor jól szimbolizálta a cég azon erőfeszítéseit, hogy az ipari formatervezés és az elegancia révén próbálják újraéleszteni a PC üzletágat.

Az IBM vezetői most azonban úgy döntöttek, hogy mivel a cég a költségek csökkentésére, valamint arra törekszik, hogy a PC-ket a továbbfejlesztett biztonsági tulajdonságok révén különböztesse meg a többi PC-gyártó termékeitől, ezért e termékcsaládot ki fogják vonni a forgalomból, és olyan új modelleket jelentetnek meg, amelyekben nincs beépített kijelző.

Frank O'Sullivan, az IBM PC divíziójának igazgatója elmondta, hogy az X Series a várakozásoknak megfelelő eredményeket hozott, a cég mégis úgy döntött, hogy hasonló eredményeket lehet elérni más alkatrészekkel is.

Bár a NetVista X az utóbbi évek egyik legjellegzetesebb PC-je volt, mégis a legtöbb egybeépített számítógép sorsára jutott: az eladások alacsonyak maradtak. Ezen a piacon talán az egyetlen jól szereplő modell az Apple eredeti iMacje volt, egyébként az eladási adatok általában alacsonyak.

Több olyan trend is megfigyelhető, amely a NetVista X-hez hasonló egybeépített PC-k sikere ellen hat. A vevők, különösen a nagyvállalati ügyfelek kisebb és olcsóbb PC-ket keresnek. Az elemzők szerint az egybeépített PC-k általában drágábbak a speciális tervezési jellemzők miatt.

A vásárlással kapcsolatos rugalmasság is jelentősen kisebb, hiszen a PC-ket nem lehet különböző monitorokkal együtt használni. Az X Series 1.699 dolláros alapkonfigurációja 1,6 GHz-es Pentium 4 processzort, 128 MB RAM-ot, 20 GB-os winchestert, CD-ROM-ot és 15"-os kijelzőt tartalmaz.

Ugyanakkor az IBM termékeinél maradva egy gyorsabb, 799 dolláros NetVista M Series asztali PC-t (1,8 GHz-es Pentium 4 processzorral) és egy 619 dolláros T560 kijelzőt lehet kapni, ami összesen 1.419 dollárt tesz ki.

Egy másik gond a technológia élettartama: általában a kijelzők sokkal tovább tartanak, mint a PC-k. A vállalatok általában 7 évig vagy annál is tovább használják a monitorokat, míg a PC-k lecserélési időtartama 3-4 év. Így az egybeépített modellekkel kapcsolatos költségek nőnek, mivel a kijelzők lecserélési időtartama csökken.

A NetVista X eredeti dizájnja (egészen pontosan a lapos kijelző és a PC összekapcsolásának módja) jelentősen megnehezítette az alkatrészek (memória, winchester) cseréjét -- később az IBM egy panellel könnyítette meg az upgrade-elni kívánók helyzetét.

A NetVista X Series modellekben ezenkívül némileg másféle tervezésű alaplapot használt a cég, mint a NetVista A és a NetVista M PC-knél. Bár csak kisebb tervezési különbségről van szó, ez mégis fejfájást okozhat az IT menedzserek részére, akik igyekeznek ugyanazokat a szoftvereket használni az összes vállalati PC-nél, mondta O'Sullivan.

Mivel a PC a NetVista X hátába volt beépítve, ezért az egyensúly némi gondot okozott, véli néhány elemző. Az Apple új iMacjében a számítógép lényegében az alapegységben található, így az jóval stabilabb, mint a NetVista X.

Az Apple jelenleg egyébként nagy készletekkel rendelkezik az új, egybeépített, lapos kijelzős iMacből, de ez a céghez közel álló források szerint annak köszönhető, hogy a PC-piac egésze lassul.

Ezzel együtt a NetVista X-ben felhasznált tervezési elképzelések tovább fognak élni más termékekben. A Nagy Kék nemrég mutatta be a T560 jelű 15"-os lapos kijelzős monitorját, amely az X Serieshez kifejlesztett technológián alapul -- ez a monitor az X Series által nyújtott rugalmasságot kínálja.

Az IBM azt is közölte, hogy az áttérés az új PC konfigurációkhoz folyamatos lesz: a cég a Web-helyén keresztül továbbra is árulja az X Series-t, a cég képviselője szerint egészen az év végéig kapható lesz a NetVista X.

Annak ellenére, hogy különféle nehézségek merülnek fel az egybeépített számítógépekkel kapcsolatban, a cégek továbbra is foglalkoznak ezzel a kategóriával. A Gateway a várakozások szerint nyáron dobja piacra Pentium 4 processzorral és 17"-os kijelzővel felszerelt Profile 4 modelljét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról