Szerző: Vörös Péter

2000. április 25. 09:03

Microsoft: jól sikerült az első negyedév - mégis szomorúan zárult a Húsvét hétfő ...

Az első negyedévben a cég nettó nyeresége 2,4 milliárd $ volt, szemben az egy évvel korábbi 1,9 milliárd $-ral, a forgalom 5,7 milliárd $ volt, ami 23%-os emelkedés az egy évvel korábbi 4,6 milliárd $-ról (a cég "kellemesnek" tűnő profitrátával dolgozik :-), de ennek önmagában nincs semmi köze ahhoz, hogy monopólium-e vagy sem).
A cég részvényei tegnap mégis megzuhantak a Wall Street-en: a decemberi közel 120$-ral szemben tegnap 12,56$-ral (16%-kal), 66,37$-ra csökkent az árfolyam.
Mi történt?
E hétre várható a cég ellen folytatott perben a felperesek javaslata az ítélettel kapcsolatban - és az előzetes várakozásokkal ellentétben úgy tűnik, hogy a szövetségi kormány és az MS-sel perben álló 19 állam mégis hajlik a cég feldarabolása felé, dacára annak, hogy erre a szakértők az ítélet kihirdetése után erre kevés esélyt láttak, mivel Jackson bíró április 3-án elég rövid határidőket szabott meg a javaslatok benyújtására és elbírálására.
Akár már ma (de e héten mindenképpen) nyilvánosságra kerül(het) a felperesek javaslata. A Washington Post, a USA Today és a Wall Street Journal egyaránt beszámolt a feldarabolásról szóló hírekről, amelynek egyik legfontosabb (közös) eleme az, hogy az MS Office részleg különválna az operációs rendszer részlegtől. A Microsoft-nak május 10-ig kell reagálni a javaslatra, ezután május 24-én lesz meghallgatás Jackson bírónál.
Elemzők egy része a részvény minősítését lejjebb vitte a hírek hatására - mások pedig éppen e rég nem látott árak mellett ajánlja kifejezetten a részvényt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról