:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 29. 11:29

15 százalékkal csökkent a szerverpiac az első negyedévben

[CNET] Az első negyedévben 15 százalékkal csökkent a szerverek piaca -- áll a Gartner jelentésében. Az élen továbbra is az IBM áll.

[CNET] Az első negyedévben 15 százalékkal csökkent a szerverek piaca -- áll a Gartner jelentésében. Az élen továbbra is az IBM áll.

A globális szerverpiacon továbbra is az IBM az első, a "Nagy Kék" piaci részeseése 27,8 százalék volt. A Hewlett-Packard részesedése 0,5 százalékponttal növekedett a tavalyi év első negyedévéhez képest, amely pontosan megegyezik a felvásárolt Compaq piacvesztésének mértékével. A HP és a Compaq összesen 25,7 százalékos részesedéssel rendelkeznek, ezzel megelőzik a 17,4 százalékos részesedéssel rendelkező Sun Microsystemset.

A második legnagyobb PC-gyártó Dell, amely Windows és Linux operációs rendszerre épülő szervereket forgalmaz, 6,9 százalékos piaci részesedést ért el, amely változatlan a tavalyi első negyedévhez képest.

A UNIX-alapú szerverek piaca 15,8 százalékkal 4,5 milliárdra csökkent, miközben a Sun megszilárdítota vezető pozícióját: a vállalat 1,7 százalékponttal 41 százalékra növelte részesedését, amely több mint kétszerese az IBM által elért 18,5 százaléknak. A HP és a Compaq összesen 28 százalék részesedést szezett.

A Linux operációs rendszer futtató szerverek piaca a tavalyi első negyedévhez képest 54,7 százalékkal 400 millió dollárra nőtt. Ezen a piacon az IBM vezet.

Az Intel-alapú szerverek piaca 14,3 százalékkal 3,9 milliárd dollárra csökkent. Ezen a piacon a Compaq 25,2 százalékos részesedést ért el és így piacvezető pozíciót szerzett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.