Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 24. 09:48

Két új Treo kommunikátorral jelentkezik jövő héten a Handspring

[CNET] A Handspring a jövő hét során mutatja be új Treo kommunikátorait, köztük egy régóta ígért színes kijelzős készüléket.

[CNET] A Handspring a jövő hét során mutatja be új Treo kommunikátorait, köztük egy régóta ígért színes kijelzős készüléket.


Handspring Treo 270

A vállalat a Treo 180 bejelentésekor is közölte, hogy a későbbiekben egy színes kijelzővel ellátott változat piacra dobását tervezi. A Treo 270 már színes kijelzővel rendelkezik és előre telepítik rá a Treo Mail programot, amelynek segítségével a felhasználók bárhol, bármikor elérhetik az asztali gépükön tárolt e-mailjeiket. A Treo 270 várhatóan 500 dollárba fog kerülni, azaz 100 dollárral kevesebbe, mint arra számítani lehetett.

Bár a Treo 270 színes kijelzővel rendelkezik, a Handspring hosszabb üzemidőt ígér, mint amit a monokróm Treo 180 nyújt: három órás beszélgetési időt a 2,5 órással szemben, 3.7 V-os, 850 mAH-ás Li-Ion akkumulátort használva.

Ahogy arra már korábban számítani lehetett, a Handspring egy olcsó Treo modellt is bemutat. A 300 dolláros áron debütáló Treo 90 külsőre teljesen megegyezik a Treo 180-nal, azonban nem tartalmaz vezeték nélküli modemet. A hírek szerint ez a készülék is színes kijelzővel rendelkezik majd, 16 MByte memóriával szerelik fel és a Palm OS 4.0 operációs rendszert telepítik rá.

A korábban stabilan piaci második Handspring részesedése az utóbbi időben csökkent, a vállalat kénytelen volt átadni a dobogó második fokát a szintén Palm OS operációs rendszerű gépeket forgalmazó Sonynak. Az NPDTechworld felmérése szerint a piacvezető Palm részesedése 54,3 százalék, a Sony részesedése 15,4 százalék, a harmadik helyezett Handspringnek 14,5 százalék jut.

Elemzők szerint a Handspring gépekből egyre nagyobb raktárkészlet halmozódik fel az üzletekben és a viszonteladóknál. A UBS Warburg szerint a kiskereskedelmi raktárkészlet 14,5 hétre emelkedett, szemben az egy évvel ezelőtti 9,6 héttel.

A vállalat a Treo 180 piaci bevezetése kapcsán már bejelentette, hogy a jövőben kizárólag a hozzá hasonló kommunikátor készülékekre kíván koncentrálni. Azonban elemzők szerint a vállalatnak rendkívül nehéz dolga lesz, ugyanis ez a piac még nem olyan nagy, ráadásul a cég az egész jövőjét a Treo sikerére tette fel.

A vezeték nélküli kommunikáció területén az Egyesült Államokban egyértelműen a Research In Motion a piacvezető vállalat, vezeték nélküli e-mail szolgáltatásának több mint 320 ezer előfizetője van. Ráadásul a cég nemrégiben olyan készüléket dobott piacra, amellyel telefonálni is lehet. Eközben a Palm is megjelentette vezeték nélküli kommunikációra képes i705 modelljét.

Elemzők szerint bár az első negyedév során a Handspring közel 47 ezer Treo készüléket szállított le, ebből csak mintegy 13 ezer került a fogyasztókhoz, a többi a disztribútorok raktáraiban és az üzletekben "porosodik".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról