Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 14. 13:10

A Sun növelte részesedését a UNIX-szerverek piacán

[CNET] Egy friss felmérés szerint az első negyedévben a Sun Microsystems részesedést szerzett vissza az IBM-től az amerikai szerverpiacon. A Gartner Dataquest által készített tanulmány azt mutatja, hogy az IBM továbbra is első a szerverpiacon, azonban a UNIX-alapú rendszerek piacán a Sun növelni tudta részesedését.

Sun Microsystems [CNET] Egy friss felmérés szerint az első negyedévben a Sun Microsystems részesedést szerzett vissza az IBM-től az amerikai szerverpiacon. A Gartner Dataquest által készített tanulmány azt mutatja, hogy az IBM továbbra is első a szerverpiacon, azonban a UNIX-alapú rendszerek piacán a Sun növelni tudta részesedését.

2001 negyedik negyedévében a Sun 50,7 százalékos részesedéssel bírt a UNIX-szerverek amerikai piacán, amelyet 2002 első negyedévére 54 százalékra növelt. A UNIX-alapú renszerek piacán harmadik IBM részesedése eközben 21,3 százalékról 17,2 százalékra csökkent.

Az Egyesült Államokban az első negyedévben a szerverek piaca 4,3 milliárd dollárt tett ki, ebből 40 százalék volt a UNIX-alapú rendszerek részesedése. Bár továbbra is ez a legnagyobb piaci szegmens, az eladások továbbra is csökkennek: a tavalyi negyedik negyedévhez képest 5,3 százalékkal 1,7 milliárd dollárra estek vissza.

A második legnagyobb UNIX-szerver szállító, a Hewlett-Packard 16,6 százalékról 19,8 százalékra növelte részesedését, a negyedik helyezett Compaq részesedése eközben 4,7 százalékról 2,9 százalékra csökkent.

Bár a UNIX-szerverek piacán az IBM piaci részesedést vesztett, az alsó kategóriás szerverek, Linux szerverek és Intel (IA-32)-alapú szerverek esetében a cég növekedést könyvelhetett el. Az Intel alapú rendszerek piacán a harmadik helyezett IBM részesedése 2,6 százalékkal 10,2 százalékra nőtt. Az első helyezett Dell részesedése 2 százalékkal 27,5 százalékra csökkent.

A Linux szerverek piacán 19 százalékos növekedésével az IBM megszerezte a piacvezető pozíciót. Miközben a szerverpiac többi szegmense csökkent, a Gartner adatai szerint a Linux szerverek piaca 78,9 százalékkal 236 millió dollárra nőtt.

Az amerikai szerverek összesített piacán továbbra is az IBM vezet, piaci részesedése 1,3 százalékkal 29,3 százalékra nőtt. A Sun UNIX-piaci térnyerése azt jelenti, hogy a vállalat 2,2 százalékkal növelte részesedését az amerikai szerverpiacon és 23,6 százalékos részesedést ért el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról