:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 3. 13:41

Április legfertőzőbb vírusa a Klez

A Sophos antivírus-cég jelentése szerint az április vírustámadások 77,8 százalékát a Klez változatai okozták, így természetesen ennek a programnak jár a legaktívabb károkozó kétes dicsősége.

A Sophos antivírus-cég jelentése szerint az április vírustámadások 77,8 százalékát a Klez változatai okozták, így természetesen ennek a programnak jár a legaktívabb károkozó kétes dicsősége.

A Klez.h áprilisban jelent meg és hamarosan az egyik "legnépszerűbb" e-mail vírussá vált. Az brit MessageLabs biztonsági cég szerint a Klez.h a valaha írt vírusok közül a harmadik legtöbb fertőzést okozta.

A szakértők szerint a Klez terjedésének egyszerű oka, hogy az otthoni felhasználók és a vállatok sem fordítanak kellő figyelmet a biztonságra. A vírus egyébként az Outlook egyik olyan biztonsági rését használja ki, amelynek javítása még tavaly jelent meg.

A Klez.h annyira hasonlít elődjére, a Klez.g vírusra, hogy az elmúlt hónapokban frissített víruskeresőknek nem okozhat gondot a felismerése. "A Klez.h gors terjedése ékes bizonyítéka annak, hogy a számítógépfelhasználók nem tartják naprakészen a víruskereső programok adatbázisát" -- mondta Stuart Palmer, a Sophos antivírus-cég ausztrál részlegének ügyvezetője.

A W32.Klez.H@mm vagy W32.Klez.I@mm vírus csatolt állományokban küldi el magát a levelezőprogramok címjegyzékében, ICQ címlistában és más fájlokban található e-mail címekre. A fertőző levelek tárgya véletlenszerű. A vírus a fertőzött gépen véletlenszerűen kiválaszt egy állományt és azzal együtt küldi el magát további címekre. A W32.Klez vírus hálózatben megosztott meghajtókon is terjed és fájlokat is fertőz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.