:

Szerző: Vörös Péter

2002. április 30. 16:04

A Vivendi 17 milliárd eurós veszteséget könyvelt el az első negyedévben

[Bloomberg] A Vivendi Universal SA, a világ második legnagyobb médiavállalata az első negyedévet rekordösszegű veszteséggel zárta, mivel a tőzsdepiaci hanyatlás miatt csökkentenie kellett az olyan akvizíciók értékét, mint a Seagram és a Canal Plus SA.

[Bloomberg] A Vivendi Universal SA, a világ második legnagyobb médiavállalata az első negyedévet rekordösszegű veszteséggel zárta, mivel a tőzsdepiaci hanyatlás miatt csökkentenie kellett az olyan akvizíciók értékét, mint a Seagram és a Canal Plus SA.

A veszteség 17 milliárd eurót (részvényenként 16,52 eurót) tett ki az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 183 millió eurós (részvényenként 18 centes) veszteséggel, közölte Anita Larsen, a Vivendi szóvivője. A cég most jelentette eredményeit először az USA GAAP (Általánosan Elfogadott Számviteli Elvek) szerint, az összes leírás értéke 17 milliárd euró volt.

Jean-Marie Messier, a cég elnök-vezérigazgatója 100 milliárd $-t költött különféle akvizíciókra, amelyek révén a 149 éves francia csatornázási vállalat tulajdonába került egy hollywoodi stúdió, a világ legnagyobb zeneipari vállalata és Európa első számú fizetős tv-csatornája. A cég és legnagyobb riválisa, az AOL Time Warner az utóbbi időben rekordösszegű veszteségeket kénytelenek elkönyvelni, mivel az akvizícióik nagy része arra az időszakra esett, amikor a részvénypiac szárnyalt.

Jacques-Antoine Bretteil, a párizsi International Capital Gestion egyik beruházási alap vezetője úgy véli, hogy "a Messier körül lebegő polémiák kissé szürreálisnak tűnnek. Jelennek olyan alacsonyak a részvényárfolyamok, hogy innen már szinte csak emelkedhetnek, mihelyt a cég megszabadul adósságaitól és tisztázza stratégiáját."

A Vivendi forgalma (beleértve a média és szórakoztatóipari üzletágakat és a cég tavalyi akvizícióit) 12%-kal 13,2 milliárd euróra emelkedett az első negyedévben.

A párizsi központú cég márciusban arról számolt be, hogy a francia számviteli szabályok szerint 13,6 milliárd eurós veszteséget ért el 2001-ben. Akkor már jelezte a cég, hogy nagyobb leírás várható az amerikai GAAP szerinti elszámoláshoz az első negyedévben ahhoz, hogy leértékeljék egyes eszközök értékét.

Az amerikai AOL Time Warner múlt héten tette közzé negyedéves eredményeit, a cég 54,2 milliárd $-os veszteséget ért el, ez az amerikai történelem legnagyobb negyedéves vesztesége volt. A Vivendihez hasonlóan ennek hátterében is az állt, hogy le kellett értékelni a felvásárolt Time Warner értékét.

Annak érdekében, hogy felzárkózzon az olyan riválisokhoz, mint a Viacom Inc. vagy a Walt Disney Co., Messier jelentős felvásárlásokat kezdett szerte Amerikában az utóbbi másfél évben: 30 milliárd $-ért megvette a Seagramot és 9 milliárd $-ért egyesült a Canal Plusszal, Európa legnagyobb fizetős tv-csatornájával.

Decemberben Messier megállapodott a Barry Diller-féle USA Networks szórakoztatóipari üzletágának megvételéről 10,3 milliárd $-ért. Ezenkívül 10%-os részesedést szerzett az EchoStar Communicationsben 1,5 milliárd $-ért.

A befektetők számára sokszor nehéz megérteni a Vivendi üzletmenetét. Egyesek szerint zavaros az, hogy a cég egyszerre versenyez az AOL Time Warnerrel és a Disney-vel, ugyanakkor a világ legnagyobb vízvállalatát is irányítják, sőt 44%-os a részesedésük Franciaország második legnagyobb telefontársaságában, a Cegetel SA-ban.

A 45 éves Messier-t számos támadás éri a veszteségek miatt, az alkalmazottak és francia politikusok is kritizálják, amiért megvált Pierre Lescure-től, a veszteséges Canal Plus vezetőjétől.

A Vivendi, amelynek előadói között van Shaggy és Eminem is, azt várja, hogy a média üzletág forgalma 10%-kal fog nőni az idén. A cég arra számít, hogy az EBITDA (kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség) mutató a 2001-es 5 milliárd eurós szintről 6 milliárd euróra fog nőni 2002-ben -- és ebben nincs is benne a USA Networks ügylet.

A Vivendi média üzletágának adóssága 17 milliárd euróra esett vissza az első negyedévben a 2001 végi 19 milliárd eurós szintről. A Vivendi Environnementnek kb. 14,3 milliárd eurós volt az adóssága a múlt év végén.

A cég azért tér át az amerikai számviteli alapelvekre, hogy könnyebbé váljon az amerikai befektetők és elemzők számára az összehasonlítás az ottani nagy riválisokkal. Az amerikai GAAP megköveteli azt, hogy a cégeknek le kell írnia a cég hírnévértékét, mihelyt az túlértékeltnek minősül.

A Vivendi részvényárfolyama 2,9%-kal 35,35 euróra csökkent, így a cég értéke 38,5 milliárd euró. A cég a Dow Jones Euro Stoxx 50 index legrosszabb szereplője az idén. A részvényárfolyam 42%-kal csökkent az idén, miután a befektetők megkérdőjelezik Messier stratégiáját.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.