Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 30. 15:18

Még mindig a Klez vírus a sláger

A Klez vírus a világon található számítógépeknek már több mint 7 százalékát fertőzte meg, és figyelembe véve az új változatok felbukkanásának idejét, a leggyorsabban terjedő vírussá vált. A Klez és változatai olyan klasszikusokat utasítottak maguk mögé, mint a SirCam vagy a Nimda.

A Klez vírus a világon található számítógépeknek már több mint 7 százalékát fertőzte meg, és figyelembe véve az új változatok felbukkanásának idejét, a leggyorsabban terjedő vírussá vált. A Klez és változatai olyan "klasszikusokat" utasítottak maguk mögé, mint a SirCam vagy a Nimda.

A Panda Software antivírus-cég világszerte több mint 2000 PC-t vizsgált meg, és azt találta, hogy a gépek 7,2 százaléka Klez.H vagy Klez.I vírussal fertőzött. A vállalat műszaki igazgatója megdöbbentőnek nevezte az eredményt. Figyelembe véve, hogy a H és I változat csak pár hete tűnt fel, a vírus veszélyesen gorsan terjed -- mondta Patrick Hinjoosa.

A Klez vírus nem nevezhető igazán rombolónak, viszont biztonsági kérdéseket vet fel, ugyanis a merevlemezről találomra kiválasztott dokumentumokat küld szét e-mailben, így bizalmas információk kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

A W32.Klez.H@mm vagy W32.Klez.I@mm vírus csatolt állományokban küldi el magát a levelezőprogramok címjegyzékében, ICQ címlistában és más fájlokban található e-mail címekre. A fertőző levelek tárgya véletlenszerű. A vírus a fertőzött gépen véletlenszerűen kiválaszt egy állományt és azzal együtt küldi el magát további címekre. A W32.Klez vírus hálózatben megosztott meghajtókon is terjed és fájlokat is fertőz.

A vírus az Outlook és Outlook Express egyik régebbi biztonsági hibáját használja ki, amelynek révén már akkor is lefut a számítógépen, ha a vírusos e-mailt csak előzetes nézetben tekintjük meg. Ezt a biztonsági hibát ez a javítóállomány szünteti meg.

A W32.Klez vírusnak és variánsainak eltávolítására a Symantec által kiadott W32.Klez Fix Tool segédprogramot ajánljuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról