Szerző: Vörös Péter

2002. április 29. 11:28

A TFT-LCD kijelzők áremelkedése miatt drágulhatnak a notebookok

[AsiaBizTech] Áprilisban a notebookban használatos 15-os TFT-LCD kijelzők ára 295-305$ között volt, ez 5,3%-os emelkedés márciushoz képest, jelentette a japán Nihon Keizai Shimbun.

[AsiaBizTech] Áprilisban a notebookban használatos 15"-os TFT-LCD kijelzők ára 295-305$ között volt, ez 5,3%-os emelkedés márciushoz képest, jelentette a japán Nihon Keizai Shimbun.

A Nikkei szerint a laptopokban használt 15"-os TFT-LCD kijelzők kínálata alacsonyabb volt, mint a kereslet többek között azért, mert a vezető japán gyártók (pl. a NEC és a Fujitsu) átállították gyártókapacitásaikat nagyobb méretű kijelzők gyártására.

A 15"-os kijelzők ára folyamatosan emelkedik, ami aggodalommal tölti el a laptopgyártókat. A tajvani Compal Electronics elnöke elmondta, hogy bár az Intel május végén csökkenteni fogja a P4-M processzorok árát, a laptopgyártók várhatóan mégis kénytelenek lesznek emelni a laptopok árát az emelkedő kijelzőárak miatt.

Ezzel együtt elképzelhető az, hogy a PC-gyártók és a kijelzőgyártók együttesen próbálják meg 300$ körül tartani a 15"-os kijelzők árát májusban.

Az Intel P4-M-et elsősorban a csúcskategóriájú notebookokban használják egyelőre, így a májusi árcsökkentés elsősorban ezt a kategóriát fogja érinteni, az olcsóbb kategóriát kevésbé, így ez utóbbiak inkább ki lesznek téve a kijelzőárak növekedésének.

A helyzet az, hogy a kijelzőárak folyamatos emelkedése erős nyomást gyakorol a notebookgyártókra. Így például valószínűnek tűnik az, hogy a gyártók a 900$ körüli, olcsó notebookok árát több mint 1000$-ra fogják emelni, ha a 15"-os kijelzők ára tartósan meghaladja a 300$-t.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról