Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
IoT + VR + AI in da house! >>>> HWSW mobile!, november 29-30!

Az Európai Bizottság egységesítené a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos jogszabályokat az Unión belül

Barna József, 2002. április 25. 19:39
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[WSJ] Az Európai Bizottság egységesíteni kívánja a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos jogszabályokat az Unió országain belül. A Bizottság javaslata szerint a komoly kárt okozó cyberbűntettek elkövetőit legalább négyéves börtönbüntetéssel kellene sújtani.

hirdetés
[WSJ] Az Európai Bizottság egységesíteni kívánja a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos jogszabályokat az Unió országain belül. A Bizottság javaslata szerint a komoly kárt okozó cyberbűntettek elkövetőit legalább négyéves börtönbüntetéssel kellene sújtani.

A javaslat -- mely még módosításokon eshet át, s melyet minden EU-tagország kormányának el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe léphessen -- egységes EU-szabályozást vezetne be az olyan számítógéppel kapcsolatos bűncselekmények esetében, mint amilyen a crackertevékenység, a számítógépes vírusok terjesztése, vagy éppen szerverek megbénítása ún. DoS- (denial of service) támadások segítségével. Lehetőséget adna továbbá az európai hatóságoknak arra, hogy e cselekmények elkövetői ellen attól függetlenül vizsgálatot indíthassanak, hogy azok az Unió területén vagy azon kívül élnek (de az EU-n belüli országok hálózata ellen hajtottak végre támadást).

A Bizottság egyik tagja szerint egyre több internethasználót veszélyeztetnek a hálón keresztül terjedő vírusok. A hatóság adatai szerint a netet használók 12%-ának voltak már kisebb-nagyobb problémái számítógépes vírusokkal. Antonio Vittorino büntetőügyi biztos pedig úgy látja, hogy a számítógépes bűnözés egyre szervezettebb formákat ölt, aminek köszönhetően például a pénzintézetek rendszereit feltörni kívánók klasszikus bűnbandákat alakítanak, ahogy megjelent már a virtuális védelmi pénz intézménye is.

Az EB-javaslat értelmében a szándékos vagy nyereségvágyból elkövetett kisebb cyberbűntettek elkövetőit egységesen egyéves, míg a jelentős vagyoni kárt okozó cselekményeket négyéves börtönbüntetéssel kellene sújtani.

Ugyanakkor noha az EU-tagországok kormányai a tavaly szeptemberi terrortámadások óta szorosabb jogi együttműködést szorgalmaznak, igazságügyi és belügyi kérdésekben a legritkább esetben veszik jó néven az Európai Bizottság diktátumait. Így kétséges, hogy a javaslat valaha is elfogadásra kerül.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Idén ismét önálló szekciót kapnak a feltörekvő technológiák a HWSW mobile! konferencián. November 29-30!