Szerző: Vörös Péter

2002. április 23. 08:31

Ericsson: a vártnál gyengébb negyedéves eredmények, jelentős elbocsátások

[Bloomberg, CNET] Több mint 20 ezer alkalmazott elbocsátása várható az Ericssonnál, miután a cég hétfőn a vártnál gyengébb negyedéves eredményekről számolt be, és közölte a 2002-es teljes várható veszteséget.

[Bloomberg, CNET] Több mint 20 ezer alkalmazott elbocsátása várható az Ericssonnál, miután a cég hétfőn a vártnál gyengébb negyedéves eredményekről számolt be, és közölte a 2002-es teljes várható veszteséget.

A távközlési berendezéseket gyártó óriásvállalat első negyedéves nettó vesztesége 289 millió $ volt, ami főként a forgalom jelentős, 26%-os visszaesésének tudható be, az új berendezés-megrendelések 40%-kal csökkentek.

Annak érdekében, hogy újra nyereséges legyen, az Ericsson azt tervezi, hogy 2003 végéig 85 ezerről 65 ezerre csökkentik a globális alkalmazottlétszámot. Egyes elemzők szerint azonban ez a költségcsökkentés nem megy elég messzire és további létszámcsökkentésre lesz szükség.

Az Ericsson mobiltelefon-értékesítéssel foglalkozó részleg, amely immár a Sonyval együtt működik nullszaldós eredményt ért el a negyedévben. Azonban a mobil hálózati részleg jelentős veszteségeket ért el, mivel a hálózat szolgáltatók jelentősen csökkentették infrastruktúra kiadásaikat annak érdekében, hogy túléljék a nehéz gazdasági körülményeket.

Az Ericsson szerint a mobiltelefon-piac gyenge marad 2002 egészében. A cég egyetért a Nokiával abban, hogy világszerte 400-420 millió mobiltelefon fog elkelni 2002-ben. Korábban mindkét cég magasabb mobiltelefon-forgalomra számított.

Az egyedüli jó hírt az jelenti, hogy a Sony Ericsson továbbra is jó úton halad a 2002-es nyereségesség felé, a közös vállalat eddig 5,8 millió mobiltelefont adott el az idén.

A cég részvényárfolyama hétfőn 0,80$-ral (22,60%-kal) 2,74$-ra esett vissza. Az Ericsson a csúcspontot jelentő 2000 márciushoz képest 155 milliárd $-t vesztett piaci értékéből. Svédország GDP-je kb. 210 milliárd $.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról