Szerző: Barna József

2002. április 15. 10:01

A HP Magyarországon is bemutatta legújabb adattárolási megoldásait

[Noguchi & Peters] A HP Magyarország és partnerei vidéken is bemutatták a vállalat adattárolás és adatvédelmi megoldásait. A HP képviseletében Csercsik Ferenc és Keskeny András ismertették a vállalat stratégiáját, illetve megoldás-portfolióját. Ezután a résztvevők részletes információkat hallhattak a HP OpenView felügyeleti megoldásokról Bartók Nagy Jánostól, a rendszer egyik legnagyobb magyar szaktekintélyétől, az ICON Számítástechnikai Kft. munkatársától. Végül a Hermes Softlab Magyarország képviseletében Koczkás Péter mutatta be a HP OpenView Omniback II 4.1 szoftver szolgáltatásait és előnyeit.

[Noguchi & Peters] A HP Magyarország és partnerei vidéken is bemutatták a vállalat adattárolás és adatvédelmi megoldásait. A HP képviseletében Csercsik Ferenc és Keskeny András ismertették a vállalat stratégiáját, illetve megoldás-portfolióját. Ezután a résztvevők részletes információkat hallhattak a HP OpenView felügyeleti megoldásokról Bartók Nagy Jánostól, a rendszer egyik legnagyobb magyar szaktekintélyétől, az ICON Számítástechnikai Kft. munkatársától. Végül a Hermes Softlab Magyarország képviseletében Koczkás Péter mutatta be a HP OpenView Omniback II 4.1 szoftver szolgáltatásait és előnyeit.

A HP Adattárolási Road Show félnapos szakmai szemináriumait hat vidéki nagyvárosban, Székesfehérvárott, Győrben, Pécsett, Szegeden, Debrecenben, és Miskolcon rendezték meg. A HP az előadássorozat utolsó, budapesti állomását május 21-én rendezik meg, neves külföldi előadók részvételével.

Mint Csercsik Ferenctől, a HP technikai konzulensétől megtudhattuk, a Forrester Research előrejelzése szerint az adattárolási rendszerekre fordított összegek világszerte dinamikusan növekednek. A felmérés szerint, 2500 nemzetközi vállalat átlagában, a vállalkozások tavaly átlagosan 11.4 millió dollárt költenek adattárolásra, s ez az összeg az idén mintegy 3 millió dollárral, 14.2 millióra nő.

A vállalatoknak 7 alapvető kihívással kell szembenézniük: átalakulások idején is fenn kell tartani az üzletmenetet, biztonságosan kell működtetni az informatikai rendszereket, fenn kell tartaniuk a szolgáltatás minőségét, kordában tartva a munkaerő-költségeket. Lehetővé kell tenni az osztott adattárolást, menedzselni kell az állandóan változó adattárolási volument, s végül, de nem utolsó sorban, meg kell felelni a váratlanul megnövekvő adattárolási igényeknek.

A tárolórendszerek történetének rövid áttekintése után kiderült, hogy mindezeknek a kívánalmaknak a leginkább a FSAM (Federated Storage Area Management) megoldás felel meg. Ez tulajdonképpen két technológia "házassága" -- a Federated Storage (fizikailag különálló, különböző beszállítóktól származó, különböző adattárolási eszközök hálózatba kapcsolt, egységes logikai erőforrásként kezelt tömbje) és a storage area management (az adattárolási tartományok erőforrásainak és adatainak központosított kezelése, osztott szolgáltatásokat biztosítva egy szervercsoport és annak alkalmazásai számára) megoldások amalgámja. Az FSAM a moduláris adattárolási eszközök a megszokottnál tízszer nagyobb hatékonysággal adminisztrált hálózata, amely adattárolási tartománykezelő szoftverekkel, alrendszerekkel és szolgáltatásokkal integrálva összehangolt adattárolási erőforrások rugalmasan méretezhető környezetét hozza létre.

A HP képviselői ezután bemutatták a vállalat adattárolás és adatmentési megoldásait, Surestore diszk-alrendszerektől a az online lemezes tömbökön (beleértve a világ legnagyobb teljesítményű ilyen eszközét, a HP XP512 tömböt is), a fibre channel kapcsolókon, a Virtual Array adattár-virtualizálási megoldásokon, a Surestore szalagos meghajtókon és autoloader adatmentési megoldásokon át a mindezek menedzselését és felügyeletét biztosító szoftverekig.

Keskeny András, a HP Magyarország konzulense a piaci trendek ismertetése után segített áttekinteni a vállalat szalagos adatmentési megoldásait. A HP minden kategóriában kínál megoldást, az egyszerre 20 GB (tömörítve 40 GB) adat archiválására használható, 3 MB/s átviteli sebességű DDS meghajtóktól a csúcskategóriát képviselő, 200 GB tömörített (100 GB tömörítetlen) adat tárolására alkalmas, 30 MB/s átviteli sebességű Ultrium szalagos tárolókig.

Keskeny András először egy középkategóriás egységet, a szalagonként 80 GB tömörített adat mentésére használható, legfeljebb 6MB/s átviteli sebességű HP Surestore DLT vs80 meghajtót mutatta be. Ezután a csúcskategória következett: a HP Surestore Ultrium High Performance nagy teljesítményű, illetve a HP Surestore Ultrium Low Profile szabványos, 5,25" félmagas bővítőhelybe szerelhető modellekkel ismerkedhettünk meg. Az Ultrium rendszer olyan nagy teljesítményű (szalagonként akár 200GB) és adatátviteli sebességű (akár 30MB/s) nyílt szabvány, melyet 4 eszköz-, illetve 8 médiagyártó képvisel.

Végül bemutatkozott a HP Surestore autoloader és szalag-könyvtár megoldáscsaládja is. Az autoloader-ek hálózati szekrénybe szerelhető rendszerek, amelyek egyszerre 1-4 meghajtót, illetve a hozzájuk tartozó 8-9 szalagot tárolhatják, s azokat -- ahogy a név is mutatja -- automatikusan adagolják a meghajtó számára. Eggyel magasabb kategóriát képviselnek a Surestore Tape Array megoldások: ezek 2-6 meghajtót, és egyszerre akár 60 szalagot tárolhatnak. Végül a termékcsalád csúcsa a Surestore Tape Library sorozat: ezek a külön szekrénybe szerelt rendszerek 2-20 meghajtót, és akár 700(!) szalagot képesek kezelni.

Így jutottunk el a HP piacvezető felügyeleti megoldásához, az OpenView szoftvermegoldáshoz. Ez a rendszer gyakorlatilag három fontos cél megvalósítását teszi lehetővé: biztosítja az informatikai szolgáltatások jobb minőségét, ugyanakkor csökkenti a szükséges emberi erőforrások mennyiségét, s így a működtetés költségigényét. Nem véletlen, hogy 16 évvel az OpenView első verziójának bejelentése óta a Fortune százas listáján szereplő nagyvállalat közül 99 már használja ezt a rendszert -- mintegy 135,000 másikkal együtt.

Még mindig a szoftvereknél maradva, a szeminárium záró előadásában Koczkás Péter, a Hermes Softlab munkatársa bemutatta a HP OpenView Omniback II 4.1 verziójának szolgáltatásait. Ez a megoldás kettős célt szolgál: egyrészt automatizálható vele az adatvédelem, vagyis a létfontosságú információk archiválása. Másrészt nyilvántartja az összes felhasznált és felhasználható tárolóeszközt, illetve az azokon lévő adatokat, így ha valamilyen katasztrófa után helyre kell állítani azokat, nem kell a több száz vagy több ezer adathordozó közt keresgélni. Persze, mivel az Omniback automatizálási megoldás, nem csak archiválásra és helyreállításra használható: segítségével önműködővé tehető a szoftverdisztribúció, az eszközkonfiguráció, illetve a jelentéskészítés is.

A számos platformon, így Windows NT-n, 2000-en, XP-n, valamint HP-UX-on és Sun Solaris-on is elérhető Omniback felhasználói interfész egyedülálló szolgáltatása, hogy egy-egy sérült lemez bármely kliensről automatikusan helyreállítható. Ugyanilyen fontos szolgáltatás az "egygombos" automatikus, a támogatott kézi, illetve a teljesen manuális helyreállítás is. Az Omniback biztosítja a terhelés elosztását, az adatok biztonságos archiválását akár szerver vagy hálózat nélkül is, s teljes mértékben integrálható az OpenView-val.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról