:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 10. 16:06

Az első kép a Palm OS 5-ből

A PDAFrance közzétett egy screenshotot, amelyek állításuk szerint a Palm OS 5-ös verziójából származnak. A szoftver fejlesztői tesztváltozata február elején jelent meg.

A PDAFrance közzétett egy screenshotot, amelyek állításuk szerint a Palm OS 5-ös verziójából származnak. A szoftver fejlesztői tesztváltozata február elején jelent meg.

A nyár végére ígért operációs rendszer nem csak kinézetében újul meg: az egyik legfontosabb változás a szoftvert futtató platformot érinti. A Palm szakít a jól bevált Motorola DragonBall processzorokkal és a sokkal erősebb ARM 7-re áll át. A nagyobb teljesítményű processzor komplexebb és látványosabb alkalmazások futtatását teszi majd lehetővé.

A pletykák szerint a Palm ugyanazokat a főként vállalati környezetben szükséges képességeket építette be az operációs rendszer legfrissebb változatába, amelyekkel a Microsoft is felruházta a Pocket PC 2002-t. A Palm OS minden bizonnyal tartalmaz majd fejlett titkosítási funkciókat valamint virtuális privát hálózat támogatást, ezen felül a Bluetooth és 802.11b vezeték nélküli hálózati képességeket.

Ezek mellett több "multimédiás" kiegészítés is bekerül az operációs rendszerbe, mint például a nagy felbontású kijelzők támogatása és a hangfelvétel és hanglejátszás lehetősége. A hírek szerint a Palm OS 5 támogatni fogja az "asztaltémákat" is, azaz a felhasználó testre szabhatja a menürendszer kinézetét és színeit.

A Palm OS 5-ön állítólag alig lesz érezhető a Be OS hatása, azonban a megjelenését követő 6-9 hónapon belül piacra kerül az operációs rendszer következő változata, amely már számos helyen magán viseli a Be mérnökeinek keze nyomát. Annak a változatnak a pontos neve egyelőre nem ismert, de a hírek szerint a vállalat megtartja a Palm OS 5 nevet, és legfeljebb egy "release 2" megkülönböztetéssel jelzi majd az új változatot.

A Palm még tavaly ősszel vásárolta fel a Be-t, amely már régóta fejlesztette 32 bites többfeladatos, többszálú operációs rendszerét, amely széles körű multimédiás támogatással rendelkezik. A Palm szerint a jövőben megjelenő Palm OS verzióban mindenképp fel szeretnék használni a Be technológiáit.

A változások ellenére a Palm nem tagadja meg a múltját: az új operációs rendszeren pár kivételtől eltekintve minden Palm OS alkalmazás futni fog. A Palm szerint csak azok a programok nem működnek majd, amelyek fejlesztésénél figyelmen kívül hagyták a Palm alkalmazásfejlesztésre vonatkozó irányelveit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.