Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 9. 16:02

Az IDC szerint 2001 negyedik negyedévében az IBM vezette a UNIX szerverek piacát

2001 negyedik negyedévében az IBM legyőzte a Sun Microsystemst a globális UNIX szervereladásokat tekintve -- derül ki az International Data Corp. (IDC) elemző cég adataiból.

[HWSW] 2001 negyedik negyedévében az IBM legyőzte a Sun Microsystemst a globális UNIX szervereladásokat tekintve -- derül ki az International Data Corp. (IDC) elemző cég adataiból.

A piacvezető pozíció még nagyobb jelentőséget nyer, ha figyelembe vesszük, hogy az IBM és a Sun is 2001 második felében hozta forgalomba új csúcskategóriás UNIX szerverét. A találgatások szerint ez döntő ütközetet jelent a piac meghódításáért. Az októberben bemutatott IBM eServer p690 olyan nagyvállalati szintű UNIX rendszer, amely teljesítményben élen jár az iparágon belül, ráadásul jóval olcsóbb a hozzá hasonló konfigurációjú Sun Fire 15K szervernél.

Az új IBM eServer fontos tényező volt az IBM negyedik negyedévi sikerében. Az IDC adatai szerint az IBM az adott negyedévben két százalékpontos nyereséget könyvelhet el az előző év hasonló időszakához képest a UNIX árbevételből való részesedését tekintve, míg a Sun ugyanekkor 5,7 százalékos visszaesést volt kénytelen elszenvedni.

Az IDC adatai szerint a 2001. évben az előző évhez képest 3,9 százalékponttal nőtt az IBM részesedése a UNIX szerverek árbevételéből. A Sun részesedése ugyanekkor 4,7 ponttal esett, de a cég még így is megtartotta piacvezető pozícióját.

"Az IBM sikere a nyílt szabványok melletti elkötelezettségben, az áttörést jelentő új technológiákban és az élenjáró ár/teljesítmény arányban gyökerezik" -- jelentette ki Surjit Chana, az IBM eServer pSeries marketingjéért felelős alelnök. "Mialatt a többi cég visszafogottan szerepelt a tavalyi évben, mi biztosítani tudtuk a vásárlók problémáira legjobb megoldást kínáló termékeket."

Az IBM nemcsak a UNIX szervereladások terén vezet: első helyet tölt be a globális összesített szerverértékesítések viszonylatában is. Ezt a számot tekintve az IBM 32,4 százalékos árbevétel-részaránnyal állt az élen a negyedik negyedévben, míg a Sun mindössze 11,8 százalékot mondhatott magáénak.

Az IBM Magyarországon is az első helyet szerezte meg a UNIX szerverek értékesítésében 2001 negyedik negyedévében, értéket tekintve. Ezenkívül az éves növekedést figyelembe véve (2000 negyedik negyedéve hasonlítva 2001 negyedik negyedévéhez) is az IBM mutathatja fel a legjobb eredményt több mint 30 százalékos növekedéssel, míg fő versenytársai, a Sun, Compaq, HP mind csökkenést realizáltak.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról