Szerző: Barna József

2002. április 5. 16:23

Ferrarimat egy kódtörőért, avagy értékes jutalom egy feltörhetetlennek mondott titkosítási eljárás megfejtéséért

A kaliforniai Meganet Corporation nem mindennapi versenyt hirdetett. Bízva abban, hogy a cég által kifejlesztett titkosítási eljárás feltörhetetlennek bizonyul, a cég képviselői egy tetszetős Ferrari 360-as sportkocsit ajánlanak fel annak a tehetséges kódtörőnek, akinek a verseny lejárta előtt sikerül feltörnie a titkosított állományt.

[HWSW] A kaliforniai Meganet Corporation nem mindennapi versenyt hirdetett. Bízva abban, hogy a cég által kifejlesztett titkosítási eljárás feltörhetetlennek bizonyul, a cég képviselői egy tetszetős Ferrari 360-as sportkocsit ajánlanak fel annak a tehetséges kódtörőnek, akinek a verseny lejárta előtt sikerül feltörnie a titkosított állományt.


Ő itten a jutalom

A Meganet már hosszú ideje foglalkozik innovatív információvédelmi megoldások kifejlesztésével és forgalmazásával. A cég úgy gondolja, hogy az általuk kidolgozott szimmetrikus titkosítási algoritmus, mely Virtual Matrix Encryption (VME) néven ismert, az egyetlen kereskedelmi forgalomban is hozzáférhető feltörhetetlen titkosítási módszer. A VME alapját egy egyedi data mapping technológia biztosítja, mely gyakorlatilag teljesen véletlenszerű kódolt szöveget biztosít; és ugyanakkor a VME akár 1 millió bit hosszúságú kulcsot is képes használni. A cég nagyralátó tervei szerint a VME általánosan elfogadott titkosítási módszerré növi ki majd magát a jövőben.

Feltehetően azért, hogy reklámot csináljon termékének, a Meganet meghirdette a Ferrari 360 Challenge elnevezésű versenyt, mely március 1-től augusztus 31-ig tart. Ebben az időszakban a vállalkozó kedvű kódtörők letölthetnek egy VME-vel titkosított állományt a cég honlapjáról, valamint egy olyan alkalmazást, mely a Meganet szerint segíthet a kód feltörésében. A jutalom pedig természetesen a verseny nevében is említett sportautó.

Az izgalmasnak tűnő kihívással kapcsolatban további információk a Meganet honlapján olvashatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról