:

Szerző: mz

2000. április 20. 23:04

Hármas együttműködés a felsőoktatásért

Különös összefogás eredményeképpen a Compaq, az Oracle és a Sun egy új laboratóriumot adtak át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszékén - tudtuk meg a cégek sajtótájékozatóján. Az, hogy három nagy cég együtt támogassa az oktatást, ritkaságszámba menő dolognak számít.
Az új laborban 8 Compaq PC, egy Sun szerver és több Oracle szoftver is megtalálható, oktatható és használható. A cél az adatbázisok kezelésének és tervezésének naprakész technológiák és eszközök használatával való oktatása. A támogatás összértéke piaci árakon számolva megközelíti a 100 millió forintot.
Az Oracle fontos feladatának tekinti a hazai szakembergárda szakmai tudásának, színvonalának erősítését, javítását. Ezáltal fokozott verseny jön létre a munkaerőpiacon, így a cégek - köztük az Oracle is - egyre nagyobb tudású jelentkezők között válogathat, amikor munkatársakat keres. A cég három oktatási központtal rendelkezik a régióban, ezek egyike Magyarországon található.
A Compaq már eddig is bizonyított az oktatás támogatásában: szoftvereiket a magyar oktatási intézmények gyakorlatilag ingyenesen használhatják. Figyelmük nemcsak a felsőoktatásra, hanem az alacsonyabb szintű intézményekre is kiterjed, így pédául már 40-50 középiskolában is használják szervereiket; a jövőben remélhetőleg tovább növekedik ez a szám. A magyar oktatás technikai színvonala egyébként is javítást igényel, annak hatása, hogy hazánk sokáig a COCOM korlátozások miatt nem jutott hozzá a legújabb eszközökhöz, máig érezhető.
A Sun, mely nevét is egy egyetemről kapta (Stanford University Network), máig szoros felsőoktatási kapcsolatokkal rendelkezik, ennek jegyében vett részt a mostani programban is.
Mint Papp Lászlótól, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánjától megtudtuk, az egyetemen folyó oktatás világszínvonalú, a végzős diákok nem szembesülnek elhelyezkedési nehézségekkel. Ez talán annak is köszönhető, hogy nincs elég végzős diák, az informatikus szakma hiánnyal küszködik szerte a világban. Az új laborban évi 50-60 szoftverspecialista szerezhet az erős elméleti alapokat kiegészítő piacképes, elhelyezkedés után azonnal hasznosítható tudást.
Szerencsére a BME nem tekinthető kivételes helyzetűnek, több egyetemmel, főiskolával is folynak a tárgyalások hasonló laborok létrehozásáról, így többek közt a Budapesti Műszaki Főiskolával, a Veszprémi Egyetemmel, vagy a Gábor Dénes Műszaki Főisklával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.