Szerző: Barna József

2002. április 3. 16:55

Lassul a növekedés a kéziszámítógépek piacán, állítja a Dataquest

[WSJ] A kéziszámítógépek globális piacának növekedése a korábbi optimista várakozásokkal ellentétben lassulni látszik, noha a piacon két éve még 100%-os növekedés volt tapasztalható, áll a Gartner Dataquest által kiadott legújabb jelentésben.

[WSJ] A kéziszámítógépek globális piacának növekedése a korábbi optimista várakozásokkal ellentétben lassulni látszik, noha a piacon két éve még 100%-os növekedés volt tapasztalható, áll a Gartner Dataquest által kiadott legújabb jelentésben.

Míg a kézi eszközök forgalma 2000-ben megduplázódott az 1999-es értékhez képest, addig tavaly csupán 18,3%-os volt a forgalom növekedése. A piackutató cég várakozásai szerint 2002-ben hasonló ütemű növekedésre lehet számítani: várhatóan 15,5 millió darabra nő a forgalom, ami 18%-os emelkedés a 2001-es 13 millió darabos forgalomhoz képest.

Todd Kort, a Dataquest vezető elemzője elmondta, hogy korábban arra számított, hogy a tenyérgépek forgalma az idén 30%-kal is növekedhet. Ugyanakkor kénytelen volt prognózisát radikálisan, 18%-ra csökkenteni, elsősorban a piac vezető gyártójának, a Palmnak a vártnál gyengébb eredményei miatt. Míg ugyanis 2000 végén és 2001 elején a Palm negyedéves forgalma meghaladta a 2 millió darabot, addig az utóbbi időben ez az érték 1,3 millióra csökkent.

Ráadásul, tette hozzá Kort, a piac egyik másik jelentős szereplője, a Handspring fokozatosan kivonul erről a piacról, és elsősorban az okostelefonok (smart phone) piacára koncentrál majd. Mindezek a tényezők arra mutatnak, hogy a korábbi optimista előrejelzésekkel ellentétben a kézigépek piacának növekedése lassulni fog a jövőben.

Ennek ellenére Kort azt várja, hogy 2003-ban ismét jelentős, körülbelül 26%-os forgalomnövekedés várható az idei évhez képest, amit elsősorban a gazdaság várható fellendülése és a vállalati kiadások növekedése indukál majd. Azonban 2003 után az okostelefonok piacának előretörése következtében egyre komolyabb kihívásokkal kell majd szembenéznie a kézigépek gyártóinak, így 2004-ben már csupán 20%, míg 2005-ben 16%-os éves növekedés prognosztizálható.

A forgalom csökkenő mértékű növekedése azonban nem feltétlenül vonja magával a bevételek csökkenését is. Hiszen a kézigépek piaca fokozatosan mozdul el a magasabb kategóriájú, színes kijelzővel és gyorsabb processzorral rendelkező termékek felé, melyek természetesen drágábbak egyszerűbb társaiknál. Így Kort szerint 2002-ben a piac várhatóan 4,6 milliárd dollárra növekszik a tavalyi 3,8 milliárdos értékről.

A Dataquest jelentése szöges ellentétben áll az iSuppli piackutató cég által korábban kiadott optimista prognózissal. Az iSuppli szerint ugyanis 2002-ben 55%-os növekedés várható, míg a távolabbi jövőben a növekedési ráta évi 30% körül stabilizálódik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról