Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. március 25. 18:16

Valószínűleg tartani tudja az ADSL-bekötések márciusi határidejét a Matáv

Mint emlékezetes, a tavaly decemberi akció során, mikor igen kedvező feltételekkel lehetett ADSL hozzáférésre előfizetni, a Matáv saját bevallása szerint is túlvállalta magát: a szolgáltatókhoz beérkezett számtalan megrendelést egyre nagyobb késéssel teljesítette, míg végül február elsején közleményben kérte a megrendelők türelmét.

Mint emlékezetes, a tavaly decemberi akció során, mikor igen kedvező feltételekkel lehetett ADSL hozzáférésre előfizetni, a Matáv saját bevallása szerint is túlvállalta magát: a szolgáltatókhoz beérkezett számtalan megrendelést egyre nagyobb késéssel teljesítette, míg végül február elsején közleményben kérte a megrendelők türelmét.

Az akkori közlemény az akciós megrendelések teljesítésére a végső határidőt március végében jelölte meg. Az ADSL-hez szükséges infrastruktúrát az ADSL szolgáltatás biztosítására felkészített volt koncessziós területeken mindenhol a Matáv építi ki, előfizetéseket azonban az internetszolgáltatók fogadnak, s maga a szolgáltatás is az ISP-ken (Internet Service Provider = internetszolgáltató) keresztül jut el a végfelhasználókhoz.

Kocsis Zsolt, a Matáv Belföldi Társszolgáltatói Üzletág osztályvezetője lapunknak elmondta, hogy nemcsak a Matáv várakozását, hanem az ISP-k előrejelzéseit is felülmúlták az igények, ezért fordulhatott elő, hogy átmeneti portkapacitás-hiány lépett fel. Kocsis úr szerint a korábbi, ISP-knek tett ígéretüket várhatóan tartani tudják, még március vége előtt valamennyi, az akciós időszak alatt -- tehát tavaly decemberben -- jelentkező megrendelőt a Matáv szerelői felkeresnek, így a végső beüzemelés időpontja legfeljebb a szerelőkkel egyeztetett időpont miatt tolódhat. Az április 5-ig tartó, szakaszos ADSL-leállítással járó szoftverfrissítés nem befolyásolja a bekötéseket, a két fejlesztés egymással párhuzamosan folyik.

A Matáv Rt. az internetszolgáltatók felé 60 napos létesítési határidőt vállalt, melyet a szabad kapacitás bejelentésétől számítva mérnek. Így -- elvileg -- valamennyi szolgáltatónak már pontos képe kell, hogy legyen a Matáv szabad kapacitásairól. A Matáv felelősségéről ennek értelmében csak a szabad kapacitás bejelentésétől számított hatvanadik nap letelte után lehet beszélni -- mondta Kocsis Zsolt. Mivel az ügyfelek a szerződéseket az internetszolgáltatókkal kötötték, így a Matáv felé semmilyen követeléssel nem élhetnek, gyakorlatilag minden azon a szerződésen múlik, ami az előfizetők kezében van.

Kocsis Zsolt lapunk kérésére két területtel kapcsolatban is konkrét tájékoztatást adott: így például Tatabányán állítása szerint jelenleg semmilyen befolyásoló tényező nem akadályozza a végpontok felszerelését, Budapest XXI. kerületében pedig -- mint mondta -- március 31-ig nagy valószínűséggel létesítési fázisba kerülnek azok a megrendelések, melyek jelenleg portkapacitás-hiány miatt várakoznak.



A bekötések határidejének csúszásról az Axelero sem értesült hivatalosan a Matávtól. Ha valaki mégis kimaradna, április elsejétől az Axelero ügyfélszolgálatához fordulhat -- mondta Pohly Ferenc, az Axelero sajtófőnöke. Kötbérről, kártérítésről Pohly Ferenc szerint nem lehet szó, a szerződés egyetlen jogi lépésre ad lehetőséget: a megrendelést, amennyiben 30 napon belül nem teljesül, bármelyik fél következmény nélkül felmondhatja, ezzel azonban az Axelero -- mint az egyik szerződő fél -- semmiképp nem fog élni. Addig is --kárpótlásként -- az akciós ADSL kiépítésére várakozóknak ingyenes (azaz csak telefonköltségbe kerülő) modemes hozzáférést biztosít az Axelero

Gondos Gabriela Az Enternet értékesítesítési managere sem tud arról, hogy bármelyik előfizetőjük kimaradna a márciusi ADSL-bekötésekből. Kérdésünkre megerősítette, hogy Tatabányán a Matáv már eleve csúszással indult, mivel december helyett csak januárban kezdtek fejleszteni, s a szabad portok hiánya az első időkben csak növelte a várakozási időt. Ám mára úgy tűnik, hogy március végéig a Matáv utoléri magát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról