Szerző: roberto

2002. március 22. 18:34

A Mozilla újralicencelési projektje hackerek után kutat

[Mozilla.org] A Mozilla fejlesztői már több mint fél éve úgy döntöttek, hogy a Mozilla böngészőprogram-csomagot új licenceléssel fogják kiadni. A forráskód bizonyos részeire eddig ugyanis vagy csak a Netscape Public License (NPL), vagy csak a Mozilla Public License (MPL) vonatkozott, más részeire pedig a már említett két licenc valamelyike, plusz a GNU General Public License (GPL) és/vagy a GNU Lesser General Public License (LGPL). Az újralicencelési projekt célja az, hogy a Mozilla kódjának minden részére egységesen ugyanolyan feltételek vonatkozzanak, ezt úgy érik el, hogy a forráskódot párhuzamosan háromféle licenc alatt adják ki: MPL, LGPL és GPL alatt. Az újralicencelési folyamat még nem fejeződött be, a dolog azért húzódik ilyen sokáig, mert mindenkinek, aki hozzáadott valamit a Mozilla forráskódjához, beleegyezését kell adnia az új, hármas licenceléshez.

Missing Hacker[Mozilla.org] A Mozilla fejlesztői már több mint fél éve úgy döntöttek, hogy a Mozilla böngészőprogram-csomagot új licenceléssel fogják kiadni. A forráskód bizonyos részeire eddig ugyanis vagy csak a Netscape Public License (NPL), vagy csak a Mozilla Public License (MPL) vonatkozott, más részeire pedig a már említett két licenc valamelyike, plusz a GNU General Public License (GPL) és/vagy a GNU Lesser General Public License (LGPL). Az újralicencelési projekt célja az, hogy a Mozilla kódjának minden részére egységesen ugyanolyan feltételek vonatkozzanak, ezt úgy érik el, hogy a forráskódot párhuzamosan háromféle licenc alatt adják ki: MPL, LGPL és GPL alatt. Az újralicencelési folyamat még nem fejeződött be, a dolog azért húzódik ilyen sokáig, mert mindenkinek, aki hozzáadott valamit a Mozilla forráskódjához, beleegyezését kell adnia az új, hármas licenceléshez.

Az újralicencelést a Mozilla fejlesztőinek túlnyomó többsége (98%) támogatja. Jelenleg például a kód bizonyos részeire vonatkozó licencfeltételek miatt nem lehet a Mozilla egyes kódrészleteit felhasználni tisztán GPL-es kódból álló környezetben. Ha teljesen megvalósul az újralicencelés, akkor a három párhuzamos licencből a Mozillát felhasználó fejlesztők kiválaszthatják a számukra leginkább kedvezőbbet. Azok a Mozilla-fejlesztők, akik nem szeretnének hozzájárulni a hármas licenceléshez, bizton számíthatnak arra, hogy az általuk írt kódot idővel olyan kóddal helyettesítik, amelynek a szerzője támogatja a hármas licencelést.

A Mozilla újralicencelési projektnek a terv keresztülviteléhez tehát minden egyes Mozilla-fejlesztővel fel kell vennie újra a kapcsolatot. Jelenleg nyolc olyan emberről tudnak, akivel még semmilyen módon nem sikerült kapcsolatba lépni. Bárki, aki tud valamit a www.mozilla.org/MPL/missing.html oldalon feltüntetett emailcímekhez tartozó személyekről, írjon a relicensing@mozilla.org címre.

a címlapról