Szerző: Vörös Péter

2002. március 11. 10:27

A Sun antitröszt pert indított a Microsoft ellen a Java és más termékek kapcsán

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] A Sun Microsystems antitröszt pert indított a Microsoft ellen, azzal vádolva a világ legnagyobb szoftvergyártóját, hogy az arra használta fel monopolhelyzetét, hogy fékezze a Sun rivális Java programnyelvének és más termékeinek terjedését.

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] A Sun Microsystems antitröszt pert indított a Microsoft ellen, azzal vádolva a világ legnagyobb szoftvergyártóját, hogy az arra használta fel monopolhelyzetét, hogy fékezze a Sun rivális Java programnyelvének és más termékeinek terjedését.

Michael H. Morris, a Sun fő jogtanácsosa szerint a per célja az, hogy rávegyék a Microsoftot arra, hogy a Windows XP operációs rendszerrel együtt kínálja a Java szoftvert. A Sun ezenkívül azt szeretné elérni, hogy a Microsoft tegye közzé az Internet Explorer böngésző forráskódját, távolítsa el a böngésző szoftvert a Windows-ból és fizessen több, mint 1 milliárd $-nyi kártérítést.

Bár a Sun elmondása szerint a pereskedés alapját olyan tények képezik, amelyek miatt a fellebbviteli bíróság is elítélte a Microsoftot, a befektetők mégis aggódnak amiatt, hogy a pereskedés elterelheti a figyelembe arról, hogy a Sun megpróbál újra nyereségessé válni.

Christian Koch, a Trusco Capital Management egyik elemzője szerint a per indítása egyben annak az elismerése, hogy a Sun szoftverstratégiája nem sikeres. "Most McNealy, ahelyett, hogy arra összpontosítana, hogy nyereséget termeljen a részvényeseknek és versenyezzen az IBM-mel, arra is kell összpontosítson, hogy rávegye a Microsoftot arra, hogy beépítse a Windows XP-be a Javát" -- mondta Koch.

A Sun által indított per csak növeli a Microsoft jogi kihívásait. A redmondi óriás az egyik oldalon szemben áll azzal a kilenc állammal, amelyek ellenzik a cég elleni 4 éves pereskedéssel kapcsolatos megállapodást, ezenkívül ott vannak a magánperek, valamint az Európai Unió nyomozása.

Ezekhez jöttek nemrég a AOL Time Warner és a Be által indított antitröszt perek. A befektetők előre látták, hogy a vetélytársak rendre be fogják perelni a céget, miután a fellebbviteli bíróság tavaly fenntartotta azt az ítéletet, miszerint a Microsoft egy olyan monopolista, amely visszaélt piaci hatalmával.

Morris elmondta, hogy az akkori ténymegállapítások kötelezőek a Microsoftra nézve és azokat nem kell újra bebizonyítani. "Meg lennék lepve, ha nem tudnánk világosan bizonyítani, hogy több, mint 1 milliárd $-os kár ért bennünket".

Jim Desler, a Microsoft szóvivője elmondta, hogy a cég ügyvédei most tanulmányozzák a Sun keresetét, ezzel együtt a Microsoft úgy véli, hogy az minden alapot nélkülöz. "A Java technológia széles körben használatos és a Java fogyasztói elfogadottságának bármilyen hiánya a Sun saját tévedéseinek tudható be, nem a Microsoft ténykedéseinek" -- mondta Desler.

A Sun 71 oldalas panasza 12 különböző keresetet tartalmaz, beleértve a PC operációs rendszerek, a webböngészők, valamint a szövegszerkesztők és más irodai programok piacainak illegális monopolizálását. Szó esik ezenkívül a szövetségi copyright és állami versenyellenes törvények megszegéséről is.

A per annyiban szélesebb a korábbiakhoz képest, hogy kiterjed a Microsoft .Net stratégiájára is, amelynek fő célja az, hogy az Internetet olyan szolgáltatásokra használják fel PC-ken, TV-ken és mobiltelefonokon keresztül, mint pl. a banki, orvosi szolgáltatások. A Sun beadvány szerint a Microsoft arra használja illegálisan fenntartott monopóliumát, hogy saját szoftver platformja, a .Net számára növelje a piaci részesedést. A .Net kezdeményezés körül építi fel a Microsoft szinte a teljes termékkínálatát, a .Net maga pedig vetélytársa a "Sun One" tervnek.

A Sun részvényárfolyama pénteken 1,17$-ral (13,25%-kal) 10,00$-ra emelkedett, a Microsoft részvényárfolyama 1,23$-ral (1,96%-kal) 63,95$-ra nőtt. A Sun csütörtökön megerősítette azt, hogy a harmadik pénzügyi negyedéves forgalma 3,11 milliárd $ felett lesz, természetesen ez is jó hírnek számított, de a Nasdaq egésze jól teljesített pénteken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról