Szerző: Vörös Péter

2000. április 19. 07:14

Az Intel eredménye valamivel jobban sikerült az előrejelzéseknél

A világ legnagyobb félvezetőgyártójának első negyedéves nettó profitja 3,1 milliárd $-ra nőtt, ami 2,3%-kal jobb, mint az elemzők előrejelzései, de még a különböző akvizíciókkal kapcsolatos költségeket ill. adókedvezményeket figyelembe véve is 37%-kal, 2,7 milliárd $-ra nőtt az egy évvel ezelőtti 2 milliárd $-ról a cég nyeresége. A forgalom 8 milliárd $-ra nőtt a tavalyi hasonló időszakban elért 7,1 milliárd $-ról.
A forgalomnövekedés fő oka a vártnál erősebb PC kereslet volt - ez mindössze 2%-kal volt alacsonyabb az 1999. IV. negyedévnél (amelyet természetesen a karácsonyi szezon is jelentősen erősített, mint mindig). Olyannyira így volt ez, hogy a cég elismerte, hogy "ha még több alkatrész állt volna rendelkezésükre, azokat is el tudták volna adni" ...
Idén a cég több, mint 6 milliárd $-t költ különféle befektetésekre, míg a kutatás-fejlesztési kiadások 3,9 milliárd $-t tesznek majd ki.
Az eladott processzorok számát tekintve az előző negyedévivel azonos mennyiségről van szó - az Intel szállítja a PC-kbe szerelt processzorok 80%-át. Ezzel szemben a chipset-ek és alaplapok eladási volumene csökkent, az átlagos eladási árak pedig nagyjából változatlanok voltak az előző negyedévihez képest. Az Ethernet vezérlők, mikrovezérlők és a telefóniában használatos lapok forgalma nagyjából azonos maradt. A I/O processzorok és flash egységek eladásai pedig nőttek: a flash eladások csúcsot döntöttek. A switch eladások viszont csökkentek.
A cég elismerte azt, hogy a processzor kínálat még mindig szűkös: ez már sorrendben harmadik negyedév volt, hogy a cég elszámította magát a kereslettel kapcsolatba és kevesebb processzort gyártott, mint "kellett volna" - korábban ez inkább az AMD-re volt jellemző ...
a címlapról