Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 6. 09:34

Továbbra is nyitott marad a HP-Compaq ügylet

[CNET] Egy befolyásos befektető tanácsadó, az Institutional Shareholders Service tegnap közzétett ajánlásában azt javasolta ügyfeleinek, hogy szavazzanak a HP-Compaq egyesülés mellett. A Hewlett-Packard intézményi befektetőinek mintegy 23 százaléka ügyfele az ISS-nek.

[CNET] Egy befolyásos befektető tanácsadó, az Institutional Shareholders Service tegnap közzétett ajánlásában azt javasolta ügyfeleinek, hogy szavazzanak a HP-Compaq egyesülés mellett. A Hewlett-Packard intézményi befektetőinek mintegy 23 százaléka ügyfele az ISS-nek.

Ez az ajánlás azt jelenti, hogy az egyesülés kérdése továbbra is nyitott marad egészen március 19-ig, a Hewlett-Packard részvényeseinek szavazásáig. Sokak szerint az ISS nemleges ajánlása megpecsételte volna a HP-Compaq ügylet sorsát.

A Hewlett-Packard vezérigazgatója, Carly Fiorina méltatta az ISS ajánlását. "Azt gondolom, egyre inkább a mi oldalunkra billen a mérleg. Hisszük, hogy az ajánlást sokan mérföldkőnek tekintik. Bár kétségtelen, hogy az ISS döntése sokat segít, csak a részvényesek szavazása döntheti el a dolgot" -- mondta Fiorina.

Walter Hewlett, a HP-t alapító William Hewlett fia, az összeolvadás legnagyobb ellenzője természetesen kritizálta az ISS döntését. Szerinte ugyanis az elemzés alapvetően feltételezi, hogy a két vállalat menedzsmentje jó döntéseket hoz. Hewlett elmondta, hogy számos ISS ügyfél egyedileg is elemzi a kialakult helyzetet és a döntést is ennek alapján hozza majd meg.

Elemzők szerint a tegnap közzétett jelentés nem sokban változtatta meg az ügyletről kialakult képet. "Az ISS ajánlása előtt 40 százalékot adtam az egyesülés létrejöttének" -- mondja Charles Wolf, a Needham & Co. elemzője. "Most azt hiszem, az össszeolvadás valószínűsége kicsivel több 50 százaléknál. Az ISS a HP részvényeseinek 23 százalékát befolyásolhatja, de az ügyfelek nem kötelesek követni a kiadott ajánlást. Másrészről tudjuk, hogy a részvényesek 18 százaléka az összeolvadás ellen van. Lényegében az ISS ajánlása kiegyenlíti az erőviszonyokat és megint ott vagyunk, ahonnan elkezdtük."

A HP befektetőinek március 19-én kell szavaznia arról, támogatják-e a Compaq 22 milliárd dollár értékű részvénycserés felvásárlását. A Compaq részvényesei március 20-án szavaznak, azonban az ő döntésük korántsem annyira vitás, mint a HP befektetőié.

A HP részvényeseinek döntésén kívül még egy kulcsfontosságú mozzanat dönthet az egyesülés sorsáról, mégpedig az, hogy az amerikai hatóságok hozzájárulnak-e az ügylet létrejöttéhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról