Szerző: roberto

2002. március 5. 21:53

A Netcraft februári webszerver-statisztikái: két százalékkal nőt az Apache felhasználóinak aránya

Netcraft
Netcraft[Netcraft] A Netcraft február havi webszerverszoftver-statisztikája szerint Európában a szokásosnál nagyobb mértékben nőtt a site-ok száma. A növekedés elsősorban Németországot és Dániát érinti, ahol az Apache különösen erős, így a nyílt forráskódú szoftver részesedésének elmúlt havi növekedése főleg az említett két országban történt fejleményeknek köszönhető. A februári felmérés eredményei alapján szépen gyarapodnak a frissnek számító .biz és .info felső szintű domainek alá regisztrált nevek is. A hónap kiemelt biztonsági kérdése az a PHP biztonsági rés volt, amelyről a múlt héten már beszámoltunk olvasóinknak.

A Netcraft szerint a Sun elmúlt havi lépése -- a Linux melletti nyilvános elkötelezettség -- mögött komoly piaci okok is állnak: az adatok azt mutatják, hogy a webszerverek egyre csökkenő részén fut Sun Solaris operációs rendszer: míg 1999 áprilisában a webszerverekhez tartozó IP-címek 13 százaléka mögött volt Solaris rendszer, ez az arány 2001 decemberében csupán 6-7% körüli volt, míg a linuxos és windowsos rendszerek részesedésének aránya egyre csak növekszik. A Sun Microsystems 2000 októbere óta kínál linuxos megoldásokat, ekkor került ugyanis a céghez a Cobalt szerverkészülék-család.

Az aktív site-ok által szolgáltatott adatok alapján a februári felhasználási arány a következőképp alakult:

január február változás
Apache 63.22 65.18 +1.96
Microsoft 26.05 26.14 +0.09
iPlanet 3.00 1.82 -1.18
Zeus 1.17 1.14 -0.03

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról