:

Szerző: Barna József

2002. február 26. 17:16

Számítástechnika a Forma-1-ben: a Sun az idén is a McLaren mögött áll

[NetAktív] Minden eddiginél több számítási teljesítmény rejlik az új évad McLaren autójában, az MP4-17-ben. A csúcstechnológiájú Sun Blade 1000 munkaállomások és a két kimagasló teljesítményű Sun Technical Compute Farm (Sun TCF) rendszer együttesével a WMM tervezőmérnökei pontosan ahhoz az extra sebességhez és rugalmassághoz jutnak, amellyel az autóból a teljesítmény legutolsó cseppjei is kipréselhetők, hiszen a Forma-1 nemcsak a pályán, hanem azon kívül, a fejlesztésben is a sebességről szól -- fogalmazta Neil Knox, a Sun Volume System Products részlegének alelnöke.

[NetAktív] Minden eddiginél több számítási teljesítmény rejlik az új évad McLaren autójában, az MP4-17-ben. A csúcstechnológiájú Sun Blade 1000 munkaállomások és a két kimagasló teljesítményű Sun Technical Compute Farm (Sun TCF) rendszer együttesével a WMM tervezőmérnökei pontosan ahhoz az extra sebességhez és rugalmassághoz jutnak, amellyel az autóból a teljesítmény legutolsó cseppjei is kipréselhetők, hiszen "a Forma-1 nemcsak a pályán, hanem azon kívül, a fejlesztésben is a sebességről szól" -- fogalmazta Neil Knox, a Sun Volume System Products részlegének alelnöke.

A McLaren tervezőrendszerének lelke a Sun Grid Engine szoftver. A grid számítási kapacitását a Sun két rackes TCF rendszere biztosítja: 112 processzor összesen 50 gigaflops (másodpercenként 50 milliárd lebegőpontos művelet) sebességgel végzi az egyes alkatrészek aerodinamikai és terhelési számításait. A rendszer 2001-es telepítése óta folyamatosan működik, és egyes tervezési ciklusok sebességét 2000 százalékkal javította meg, ezáltal az egyes alkatrészek adott idő alatt sokkal gondosabban, több iterációs lépésen és több próbán keresztül tervezhetők.

A McLaren CFD (folyadékáramlás-szimulációs) csoportja igen kiválóan használja ki a Sun Blade 1000 munkaállomás és a díjnyertes, 64 bites UltraSPARC III processzor 30 százalékos extra teljesítményét és speciális grafikai képességeit. A legkomolyabb számítássorozat, a teljes autó külső felületének aerodinamikai elemzése korábban hetekig tartott -- a Sun TCF rendszereivel ez mindössze három nap. Ennek eredményeképpen tavaly a GP-versenyek kéthetes szünetében sikerült az MP4-16 összes első szárnyát teljesen áttervezni, legyártani és felszerelni. Várhatóan hasonlóan fejlődik az MP4-17 a 2002-es szezonban.

Nemcsak a tervezőirodában, hanem a pályán is Sun technológia segíti az eredmények folyamatos javítását. A néha 350 km/h sebességgel száguldó autóban a motor, a sebességváltó és egyéb kritikus pontok adatait 120 érzékelő gyűjti be, osztja el és értelmezi. A WMM csapat által szerényen "Harcálláspont" (Battlestation) névre keresztelt Sun Ultra munkaállomások által begyűjtött adatokból olyan értékes információ szűrhető le, amely segít a másodpercek törtrésze alatt meghozandó stratégiai döntésekben.

Végül, de nem utolsósorban, Sun technológia rejlik a WMM csapat virtuális megjelenése mögött is: Sun Enterprise szerverek és a Solaris operációs környezet működteti a csapat egyetlen hivatalos értékesítési helyének számító e-kereskedelmi webhelyet is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.