Szerző: Vörös Péter

2002. január 31. 18:19

SRP1: a Microsoft biztonsági hibajavításokat adott ki a Windows 2000-hez

[CNET] A Microsoft szerdán fontos biztonsági hibajavítás-gyűjteményt adott ki a Windows 2000-hez. A 17 MB-nyi letölthető anyag hivatalos neve Windows 2000 Security Rollup Package (SRP1).

[CNET] A Microsoft szerdán fontos biztonsági hibajavítás-gyűjteményt adott ki a Windows 2000-hez. A 17 MB-nyi letölthető anyag hivatalos neve Windows 2000 Security Rollup Package (SRP1).

A lépéssel a cég célja az, hogy nagyobb hangsúlyt helyezzen a biztonságra. Bill Gates, a cég igazgatótanácsának elnöke e hónapban e-mailben figyelmeztette a cég 47 ezer dolgozóját arra, hogy a biztonság mindennél fontosabb és előbbre való, mint az új funkciók termékekbe történő integrálása.

Az SRP1-ben található legfontosabb hibajavítások: DoS (denial of service) és buffer overflow hibajavítások, telnet és ftp javítások és hitelesítési hiba javítások.

Az SRP1 a biztonsági javításoknak a tavaly májusban kiadott Windows 2000 Service Pack 2 óta felhalmozott gyűjteménye. A Service Pack 3 for Windows 2000 jelenleg bétatesztelési fázisnál tart.

Az elemzők szerint a mostani kiadás időzítése jónak mondható, tekintetbe véve a biztonságra fektetett nagyobb hangsúlyt és az utolsó Service Pack megjelenését.

Bob Sutherland, a Technology Business Research egyik elemzője szerint a kollekció jó, de a sikerhez arra is szükség lesz, hogy a felhasználók megfelelően értesüljenek a javításokról.

A Microsoft októberben indította el a Strategic Technology Protection (Stratégiai Technológia Védelem) programot, amelynek célja az, hogy a cég összesített biztonsági javításokat nyújtson ügyfeleinek. Ugyanakkor a cég azt is közölte, hogy a Service Pack 3 jelentősen erősíti a Windows 2000 biztonsági funkcióit és az operációs rendszer azon tulajdonságát, hogy frissítéseket tudjon kapni.

A Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows XP már eleve úgy van felépítve, hogy gyorsan tudjon fogadni biztonsági és hibajavításokat. Az október 25-én indult új operációs rendszerben a Windows Update funkció automatikusan benne van, a korábbi Windows változatoknál (pl. a 2000-nél) a felhasználóknak fel kellett keresni a cég webhelyét és manuálisan letölteni a továbbfejlesztéseket és javításokat.

A Microsoft számára rendkívül fontos lehet az, hogy időben nyújtsa a Windows 2000-hez a biztonsági javításokat vagy frissítéseket, mivel rendkívül sok vállalatnál használják ezt az operációs rendszert.

Bár a Windows XP jelentős teret nyert az otthoni felhasználók körében, a vállalatok körében egyelőre sokkal népszerűbb a Windows 2000. A Gartner felmérése szerint idén a vállalatoknak eladott PC-knek mindössze 16%-án lesz XP, míg a Windows 2000 aránya 40% körüli.

Ezzel együtt a Microsoftnak számos kihívással kell szembenéznie a biztonsággal kapcsolatban. A cég több programjával kapcsolatban találtak biztonsági hibákat az utóbbi időben. Ezek közé tartozik az Excel, PowerPoint, Windows XP, Internet Explorer és secure digital content (biztonságos digitális tartalom).

Ezzel együtt a biztonsági szakértők és az elemzők nagy értékelik azt, hogy a Microsoft nagy hangsúlyt kíván helyezni a biztonságra. Sutherland szerint az, hogy a cég bejelentette, hogy a biztonság mindenekelőtt áll a cég életében, jól tükrözi, hogy a Microsoft felismerte: mind belső, mind külső téren komoly gondjaik vannak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról