Szerző: Vörös Péter

2002. január 31. 17:15

LinuxWorld: telekommunikációs óriásvállalatok is támogatják a Linuxot

[CNET] Több telekommunikációs vállalat kezdett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a saját piacukon fejlesszék tovább a Linuxot. A mostani lépés egy olyan projekt mellékhajtása, amelynek célja az, hogy a Linux a csúcskategóriájú szervereken is minél jobban fusson.

[CNET] Több telekommunikációs vállalat kezdett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a saját piacukon fejlesszék tovább a Linuxot. A mostani lépés egy olyan projekt mellékhajtása, amelynek célja az, hogy a Linux a csúcskategóriájú szervereken is minél jobban fusson.

A Hewlett-Packard, az Intel, az IBM és az NEC 2000-ben alapították meg az Open Source Development Labet (OSDL, Nyílt Forráskódú Fejlesztési Laboratóriumot) azzal a céllal, hogy a legerősebb szerverekre optimalizálják a Linuxot.

Most az Alcatel, a Cisco Systems és a Nokia is bejelentette, hogy csatlakoztak a szervezethez és tagjai lesznek annak a tanácsadó csoportnak, amely meghatározza, hogy mi szükséges ahhoz, hogy "szolgáltatói minőségű" Linux szervereket tervezzenek telekommunikációs felhasználásokra.

A mostani lépés tovább erősíti a Hewlett-Packard erőfeszítéseit azon a téren, hogy kifejezetten a telekommunikációs vállalatok számára fejlesszenek szoftvereket és hardvereket, amelyeknek meg kell felelniük a szigorú Network Equipment Building Standardnek (NEBS, Hálózati Berendezésépítési Szabványnak).

Az ilyen számítógépeknek súlyos körülmények közepette is működőképesnek kell lenniük, pl. tűzesetekből származó rendkívüli hőhatások, valamint fürtözhetőnek kell lenniük annak érdekében, ha egy szerver valami okból elszáll, akkor a fürt (cluster) el tudja látni a kiesett szerver feladatait.

A HP, az IBM, a Red Hat és a SuSE is tagja a telekommunikációs tanácsadó testületnek. A MontaVista Software, egy, a telekommunikációra specializálódott linuxos szoftvercég szintén tagja a testületnek.

2001-ben, mire az OSDL ténylegesen beindult több más tag is csatlakozott, pl. a Dell, a Hitachi, az SGI és a Computer Associates. Természetesen több linuxos vállalat, így a Red Hat, a SuSE, a Caldera International és a Turbolinux is tagja lett a szervezetnek.

Az OSDL egy olyan tanácsadói csoportot is létrehozott, amelynek feladata az, hogy meghatározzák azt, hogy mi szükséges az adatközpontokban történő felhasználáshoz -- a Linux vállalati felhasználásának további terjedése szempontjából ez kulcsfontosságú területet jelent. Bővebb részletek olvashatók a www.osdlab.org címen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról