:

Szerző: Barna József

2002. január 25. 18:04

Információk az AMD Hammerről és a HyperTransport jövőjéről

A hét közepén, január 23-24-én került megrendezésre San Joséban a Platform Conference nevű rendezvénysorozat, amely az utóbbi időben egyre inkább az Intel Developer Forum ellenpontjává vált, s amely ennek megfelelően elsősorban az Intellel rivalizáló cégek technológiai fórumává nőtte ki magát.

A hét közepén, január 23-24-én került megrendezésre San Joséban a Platform Conference nevű rendezvénysorozat, amely az utóbbi időben egyre inkább az Intel Developer Forum ellenpontjává vált, s amely ennek megfelelően elsősorban az Intellel rivalizáló cégek technológiai fórumává nőtte ki magát.

A Van's Hardware által az esemény első napjáról megjelentetett rövid beszámolóban sok más érdekes dolog között olvashatunk az AMD következő generációs Hammer processzorcsaládjáról is. A beszámoló szerint a konferencián az AMD megerősítette, hogy a Hammer-család minden tagja, így az ütemterv szerint az év végén megjelenő, asztali számítógépekbe szánt ClawHammer is, támogatni fogja az Intel által kifejlesztett SSE2 utasításkészletet. Ezzel a cég cáfolta azokat a korábbi pletykákat, melyek szerint a két cég közti megállapodás 2003 előtt nem teszi lehetővé az SSE2 utasításkészlet felhasználását az AMD számára.

További érdekes információ, hogy a Hammerbe ágyazott memóriavezérlő két processzort támogat, így -- ha a piac úgy kívánja -- a gyártástechnológia fejlődésével megvalósítható lesz két processzormag egy chipbe történő integrálása is.

Az AMD ezen túlmenően komoly reményeket fűz az általa kifejlesztett HyperTransport technológiához is. Amint azt a cég képviselője elmondta, a HyperTrasnport technológia széleskörű elterjedése esetén az egyes számítógépgyártóknak lehetősége lesz majd a különféle alaplapi vezérlőchipeket más-más gyártóktól beszerezni (tehát pl. memórivezérlőt az egyik gyártótól, AGP hidat a másiktól stb.), mivel a HyperTransport egységes, chipek közötti interfészt biztosít. Az AMD egyébként a Hammerhez három alaplapi chipet, vagy ahogy a cégnél nevezik, "csatornát" kíván megjelentetni: egy hagyományos I/O chipet, egy AGP-vezérlő chipet és egy PCI-X-vezérlőt.

Érdekes adalékként érdemes elolvasni azt a Mercury News-on megjelent hírt, amelyben egy korábban az Intelnél dolgozó mérnök is megerősíti azokat az iparágban már régóta nyílt titokként kezelt pletykákat, melyek szerint az Intel a biztonság kedvéért dolgozik saját x86-64-es projektjén, mely a Yamhill Technology fedőnevet kapta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.