:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 25. 12:12

A Sony megnyerte a PlayStation2 kalózchip gyártója ellen indított pert

A Sony megnyerte a Messiah kalózchip gyártója ellen indított szerzői jogi pert. A PlayStation konzolok gyártója még december közepén nyújtotta be keresetét a ChannelTechnology ellen.

A Sony megnyerte a Messiah kalózchip gyártója ellen indított szerzői jogi pert. A PlayStation konzolok gyártója még december közepén nyújtotta be keresetét a ChannelTechnology ellen.

A Messiah nevű áramkör segítségével a PlayStation 2 konzolokon lejátszhatók a másolt CD-R és DVD-R játékok, import játékok és bármely régióhoz tartozó DVD filmek is. A gyártó azzal védekezett, hogy a terméket elsősorban a biztonsági másolatok használatához fejlesztették ki.

Az ügyet tárgyaló Jacob Dean bíró szerint a ChannelTechnology megszegte az 1988-as szerzői jogi törvényt, ugyanis bár a Messiah-t elsősorban nem a másolásvédelem kijátszására tervezték, a chip feltöri a régióvédelmet is, ami illegális.

Az ítélet szerint az otthoni használatra készült másolatok ugyan hasznosak lehetnek, de a másolatok terjedése ellenőrizhetetlen és kalózkodásra ad lehetőséget, illetve kalózkodáshoz vezethet. A döntés kommentárjában szerepel továbbá, hogy a Sony egyes játékokat csak bizonyos régiókban enged értékesíteni, ezért egy import játék (Európában pl. az amerikai vagy japán lemezek) futtatása -- egész pontosan a lemezek tartalmának a memóriába töltése -- illegális másolatnak és szerzői jogsértésnek minősül.

A bíró elmondta, hogy a DVD régiókód feltörése is törvénysértő. Az ítélet szerint a ChannelTechnology 45 ezer angol font perköltséget és 15 ezer font kártérítést tartozik fizetni, és természetesen fel kell hagynia a Messiah gyártásával, illetve értékesítésével.

Az ítélet egyben precedensteremtő is, hiszen ezek után az összes cégnek meg kell gondolnia, forgalomba hoz-e régiókódot vagy másolásvédelmet feltörő kiegészítőket a játékkonzolokhoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.